L'Ajuntament d'Igualada té la voluntat de crear un gran parc al nord de la ciutat, a la zona de l'avinguda Catalunya, un espai que el municipi ha reservat per a grans esdeveniments, com ara l'European Balloon Festival. El parc es preveu en uns terrenys on ara no hi ha res i estan descuidats. Es tracta d'un dels compromisos electorals que CiU portava al seu programa. L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha dit que el nou parc lliga amb el seu projecte de ciutat "viva, dinàmica i natural".

L'actuació total engloba un terreny de gairebé 3 hectàrees, i Castells ha avançat que tot el projecte es podria acabar en cinc anys. La primera fase, però, estarà enllestida el mes de juny del 2017, coincidint amb la celebració de l'European Balloon Festival, i tindrà un pressupost de 400.000 euros. Aquesta fase inclou l'arranjament d'una gran esplanada per celebrar-hi esdeveniments de gran format, així com també la instal·lació d'una graderia amb capacitat per a 7.000 persones.

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i l'arquitecte Enric Batlle van presentar ahir el projecte per crear un nou gran parc a l'avinguda de Catalunya, que ocuparà un espai de gairebé tres hectàrees. El batlle igualadí va expressar que la ciutat "ja ha assentat les bases de la indústria, el comerç i el coneixement", i ara es proposa assentar les bases perquè Igualada "es converteixi en la ciutat dels esdeveniments, sobretot en els àmbits de la cultura i l'esport".

Segons ell, aquest objectiu va lligat amb la creació del nou parc, que també permetrà que Igualada "tingui una qualitat de vida a nivell de paisatge i d'espais naturals molt important".

De la seva banda, l'arquitecte que ha redactat el projecte, Enric Batlle, va detallar que la proposta es basa en el concepte de Ciutats Biofíliques, que activa el moviment entre l'entorn urbà i natural afavorint la presència de flora i fauna i facilita les connexions de les persones amb els espais oberts propers. De fet, el parc es planteja com un gran espai verd, però sense gespa, ja que es faran actuacions perquè la flora creixi de manera natural. En aquest sentit, Castells va remarcar la importància que els ciutadans tinguin "espais de naturalització".

L'objectiu de l'actuació és que el parc estigui integrat a la natura i que ofereixi àrees diferenciades a les quals es puguin donar diferents usos. Batlle va destacar el fet que en aquesta àrea ja s'hi estan duent a terme activitats des de fa temps, com l'European Balloon Festival, i, per això, considera que "s'ha de conservar la polivalència" i "no fer actuacions que vagin en contra de les activitats que ja s'hi fan". Entre els canvis previstos, es consolidarà el passeig arbrat al límit sud; s'arranjarà la gran esplanada central, que tindrà el caràcter d'un prat viu i que servirà per dur-hi a terme activitats de gran format; es crearà el jardí dels amfibis; i també es farà una zona dedicada als jocs, amb un parc d'aventura.