Igualada i Òdena tenen el seu pla urbanístic pendent de revisió. Els dos municipis, veïns, han de remirar-se el melic de la seva trama urbana i dels espais que els queden més als afores de la ciutat. I, en aquest procés, l'alcalde d'Òdena, el socialista Francisco Guisado, clama per fer un treball acordat, amb diàleg mutu, per dibuixar el futur per a espais que necessàriament seran comuns. Igualada és la ciutat gran de la Conca d'Òdena, però l'estructuració dels seus serveis i el seu creixement depèn, obligatòriament, dels municipis veïns, perquè el sòl del seu petit terme està pràcticament esgotat.

Francisco Guisado considera que els planejaments urbanístics dels dos municipis s'haurien de coordinar, "perquè, si no, cadascú fa el seu començant per la plaça de l'Església i l'Ajuntament i anar dibuixant corones al seu voltant". "Amb aquesta dinàmica -va indicar- acabes posant els equipaments que no vols a l'última corona, la més allunyada del teu nucli, la que afecta el municipi veí. I això no pot ser més així".

Guisado va assegurar que, a Òdena, d'aquesta situació se n'ha de fer una oportunitat. "Em va dir un regidor: 'i per què hem de resoldre nosaltres els problemes d'Igualada?' I li vaig respondre: 'perquè són els nostres. Perquè si Igualada va bé, nosaltres anem bé. D'alguna manera, tots som Igualada'", va sentenciar el socialista Guisado parlant de la ciutat veïna, governada ara pel convergent Marc Castells.

Per a Guisado, Igualada ha de dibuixar una ciutat lligada amb els termes del costat, i els municipis de la vora han de fer els seus plans d'ordenació pensant en la capital de la comarca. Admet que els problemes que de vegades reprodueix el planejament dels municipis és una qüestió que queda més en el debat polític, en els ajuntaments, que no pas entre els ciutadans. "La gent ja ha superat aquesta situació, s'interrelaciona amb l'espai que té, i, com que això és una realitat, ho hem de reivindicar", va explicar l'alcalde odenenc.

I va acabar els seus arguments a favor d'aquesta visió urbanística de conjunt indicant que "al davant tenim una oportunitat per al conjunt del territori. Tenim una ciutat gran que no hi cap en ella mateixa, però tenim, també, una realitat que és la Conca d'Òdena".