Igualada mobilitza fins a un centenar d'efectius per tenir una festa major tranquil·la

El regidor de Qualitat Urbana, Jordi Pont, vol potenciar l'acció policial per atendre els riscos de la festa i de les aglomeracions

18.07.2016 | 08:05
Els caps policials, amb Jordi Pont, a la presentació de les mesures

L'Ajuntament d'Igualada mobilitzarà un centenar d'efectius policíacs durant la propera festa major per poder fer front als riscos que comporta tenir una setmana d'actes al carrer, amb moments de molta aglomeració de persones. La festa se celebra del 22 al 29 d'agost.

El tinent d'alcalde de Qualitat Urbana, Jordi Pont, va explicar que "ens trobem davant d'un esdeveniment que s'allarga pràcticament una setmana però que concentra gran part de les activitats entre dijous i diumenge, algunes amb gran aglomeració de gent i unes altres amb elements, com el foc o la pirotècnica, que exigeixen mesures de prevenció i protecció específiques".

És també, segons el regidor, "una celebració que requereix un gran desplegament humà i material pel que fa als serveis municipals". Segons Pont, un centenar d'efectius vetllaran per la seguretat i la prevenció, i una seixantena més desenvoluparan tasques de muntatge, logística i neteja. En total, doncs, al voltant de cent seixanta persones portaran a terme aquestes tasques.

Ordre públic i trànsit

Policia Local i Mossos d'Esquadra duran a terme un dispositiu conjunt per garantir la seguretat, especialment en horari nocturn. El treball conjunt entre cossos no és nou, però enguany, a més, treballaran amb un únic sistema de comunicació per coordinar-se en l'àmbit de la festa major. Segons van detallar l'Inspector en Cap de la Policia Local, Jordi Dalmases, i l'Inspector en Cap de l'ABP Anoia dels Mossos d'Esquadra, Damià Larriba, l'Espai Barraques, la Revetlla de les Places i els concerts de la plaça de Cal Font, entre d'altres, disposaran d'una cobertura especial per prevenir fonamentalment baralles, robatoris i infraccions administratives per la venda d'alcohol a menors.

Hi haurà unitats dels dos cossos policials visibles al voltant d'aquests espais perquè els ciutadans hi puguin recórrer si ho necessiten, agents de paisà a l'interior i unitats d'intervenció dels Mossos d'Esquadra a poca distància, que podran actuar en cas de desordre públic. Zones específiques com les Barraques i els concerts inclouran personal de seguretat privada.

Durant els dies de la celebració es reforçaran els controls preventius al volant, per detectar alcoholèmies o consum de drogues. La Policia Local, a banda, planifica un dispositiu especial de trànsit que, com és habitual, implicarà nombrosos talls de carrers i alteracions en la circulació de vehicles particulars i transport públic. Totes les afectacions derivades dels actes de la festa se senyalitzaran i regularan convenientment.

Plans per a actes de més risc

Aquelles activitats amb un índex de risc més alt disposen d'un pla específic de Protecció Civil, elaborat des de l'Ajuntament de manera coordinada amb els Bombers, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), l'Hospital d'Igualada, Creu Roja, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra, per tal de garantir una òptima capacitat de reacció, en cas que aquesta sigui necessària.

Tots aquests actes tenen, com a mínim, la cobertura d'una ambulància i aproximadament una desena d'efectius, entre voluntaris de Protecció Civil i personal sanitari. Això inclou aquells actes amb presència de foc i participació de colles de diables, com les cercaviles i els correfocs.

El piromusical de final de festa a la plaça de Cal Font, això no obstant, té un pla específic d'autoprotecció, que implica la mobilització de més efectius, incloent-hi vehicles dels Bombers i preventius extra de Creu Roja. Altres cites, com per exemple els Jocs Bèsties, les Barraques, els concerts a Cal Font, la Revetlla de les Places o l'Exhibició Castellera, també disposaran dels corresponents preventius sanitaris i de voluntaris de Protecció Civil.

Logística de la Brigada

La Brigada Municipal d'Obres, amb el suport del Taller Àuria, treballarà durant dotze dies amb aproximadament una quinzena de persones dedicades diàriament al muntatge previ i al desmuntatge posterior de barraques, escenaris, empostissats, veles, quadres elèctrics i tots els elements necessaris per al desenvolupament de les activitats. També duran a terme el trasllat d'altres elements sol·licitats per les entitats, com poden ser gegants i capgrossos, taules i cadires o tanques i senyals per delimitar espais. En total, aquests efectius dedicaran aproximadament mil hores de feina a aquestes tasques.

Reforç de la neteja viària

Els serveis de neteja també duen a terme un desplegament especial per la Festa Major d'Igualada. Es dóna especial cobertura a les cercaviles i correfocs que deixen residus pirotècnics al seu pas i també a d'altres activitats específiques, com els Jocs Bèsties, l'Operació Cigró, el Fes-ta el Dinar o l'Esmorzar del Sant. En la majoria de casos, es mobilitza un camió cisterna amb conductor, tres o quatre escombradores amb conductor i cinc o sis operaris a peu, en funció de la brutícia prevista.

Es posa també especial atenció a la zona de Barraques del Rec i a la zona de concerts de Cal Font, en les quals es fa passar cada matí un equip amb hidronetejadora. A més a més, també es reforcen la recollida i la gestió de residus, i es col·loquen contenidors extra en indrets de molta gent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema