Calaf reclama urgència per tenir una nova comarca

La decisió d'una part de l'Anoia de canviar de la Catalunya Central cap a la futura vegueria del Penedès deixa un buit a l'Alta Segarra

22.09.2016 | 08:22
Votació a l´ajuntament de Calaf

El ple de l'Ajuntament de Calaf ha aprovat per unanimitat dels tres grups representats una moció per a la creació de la comarca de l'Alta Segarra. És l'única via que tenen oberta els municipis que han vist com el Govern català aprovava tota la tramitació de la creació d'una nova vegueria, la del Penedès, amb l'adscripció d'una part dels municipis de l'Anoia, sense haver resolt com quedava la zona de l'Alta Segarra.

Històricament, Calaf i els pobles del seu entorn han tingut el sentiment de pertinença a una terra en comú que han anomenat Alta Segarra, però els darrers governs convergents de Calaf han tingut el tema quiet, d'acord amb les directrius del Govern català de no remoure conflictes territorials. L'última petició s'havia fet el 2004 amb el manifest de l'Alta Segarra, signat per tots els municipis.

La paràlisi de la reclamació a l'Alta Segarra va coincidir amb el procés que sí que van empènyer territoris com el Moianès i el Lluçanès. El primer ja és comarca i el segon està en via parlamentària.

La situació de l'Alta Segarra encara està per discutir al govern de la Generalitat i al Parlament. A més, s'ha de resoldre com queden municipis que avui són de la Segarra, com Torà i Biosca, i que en el seu dia van demanar de quedar incorporats a la comarca del Solsonès. Una proposta per ser en una hipotètica comarca de l'Alta Segarra podria canviar la situació.

La moció aprovada dilluns al ple de Calaf insta el Parlament i la Generalitat de Catalunya a iniciar els tràmits per al reconeixement urgent i efectiu de la comarca de l'Alta Segarra. Els tres grups coincideixen en la necessitat de crear aquesta comarca com a reconeixement a una realitat territorial i per donar millor servei als seus ciutadans

Per aquest motiu, en el segon punt, s'acorda traslladar aquest acord als municipis que l'any 2004 van signar el Manifest de l'Alta Segarra i a la resta de municipis veïns perquè pugin manifestar lliurement la seva adhesió. Per altra part, també s'acorda comunicar els acords als partits polítics amb representació al Parlament i es reclama el seu suport a les reivindicacions del territori.

L'opinió dels grups

Abans de procedir a la lectura del manifest, el portaveu de CiU, Joan Caballol, va agrair l'adhesió de tots els grups i la col·laboració a l'hora d'enriquir el document ja que "és un tema important per a Calaf i el seu futur".

Per la seva part, el portaveu del GIC, Josep Casulleras, va manifestar que el seu partit està d'acord amb aquelles accions que promoguin el reconeixement d'aquesta realitat territorial. Alhora va afegir que abans que sigui una realitat queden "detalls per analitzar, marcar les delimitacions, i veure quina estructura ha de tenir". Igual que el representant de CiU, va valorar el fet que els tres grups del municipi que pretén ser la capital de la comarca, Calaf, se sumin unànimement a la moció.

I l'alcalde de Calaf, Jordi Badia, va recordar que "aconseguir que l'Alta Segarra sigui comarca és un dels nostres objectius", ja que considera que és una necessitat. Va recordar que en aquests moments, amb la nova vegueria del Penedès damunt la taula i la possible divisió de l'Anoia, el tema de l'Alta Segarra torna a estar en l'agenda política.

Per aquest motiu, va assegurar que des dels ajuntaments i els partits polítics s'hi està treballant, però també va compartir la idea que cal anar més enllà. Badia va exposar que "si volem una nova comarca és per poder servir millor els nostres ciutadans, perquè creiem que ho faríem d'una manera més eficaç. Per això, com que ja tenim instruments com la Mancomunitat de l'Alta Segarra, estem treballant per mancomunar el màxim nombre de serveis possible".

Si no es resol la situació de l'Alta Segarra, aquest territori es podria trobar que quedés inscrit a la Catalunya Central, però que els seus temes d'educació, sanitat, treball... s'haguessin de resoldre al Penedès.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema