Diumenge farà 650 anys que Olesa de Montserrat va rebre la concessió del rei Pere III el Cerimoniós per celebrar fira per Sant Joan. Aquest document, que es considera que recull l'origen de la festa major olesana, ha estat restaurat i estudiat i avui, justament, es presentarà aquest treball. L'estudi ha estat editat com a llibret de la col·lecció "Quaderns d'Olesa" i la presentació és a les 7 de la tarda, a la Casa de Cultura.

El llibret, "Olesa 1366. Restauració de patrimoni documental", és fruit d'un treball de Magalí Gómez, encarregada de la restauració del pergamí, i de l'historiador olesà Oriol Dinarès, que s'ha ocupat de la contextualització històrica del document.

El pergamí en qüestió és propietat de l'Ajuntament i s'ha conservat a l'Arxiu Històric Municipal. Va ser el mateix Ajuntament qui en va impulsar la restauració, que es va presentar en societat el mes de juny passat, amb motiu precisament de la festa major olesana. La restauració va anar a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Olesa ja té previst recuperar altres pergamins de l'important llegat documental olesà, segons ha destacat el regidor de Cultura, Xavier Rota.

El pergamí que ara es recull a la col·lecció "Quaderns d'Olesa" presentava algunes taques i estrips. D'aquí que la feina del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya hagi estat centrada no només a restaurar les parts malmeses, sinó a potenciar la conservació d'un document amb 650 anys d'història.

Aquest pergamí es considera l'origen del que va esdevenir la Festa Major d'Olesa, que històricament se celebra per Sant Joan. D'aquí la dita: "per Sant Joan, a Olesa la fan". I aquest origen és una fira de deu dies que es realitzava a Olesa pels volts de Sant Joan. Concretament, el pergamí conté un privilegi reial de Pere III el Cerimoniós per fer fira a Olesa, que en aquella època ja havia passat a ser propietat del monestir de Montserrat, i per tant, tenia com a senyor feudal el prior de Montserrat, Jaume de Viver.

Per al regidor de Cultura d'Olesa, Xavier Rota, el pergamí és significatiu perquè la d'Olesa va ser l'única fira concedida en el territori montserratí durant l'edat mitjana. I per tant, afirma Rota, "és la constatació que Olesa es considerava la capital de la baronia".