"El problema de Catalunya és un problema de dignitat democràtica. I l´única solució passar per demanar a la ciutadania què vol". Així és com el primer conseller de relacions internacionals de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva, explica la problemàtica entre Catalunya i l´estat espanyola a l´exterior. Així ho parafrasejava en la taula rodona d´ahir a Igualada organitzada en el marc de la setmana X de l´Escola Pia i la col·laboració d´Òmnium Anoia.

El cap de llista de Junts pel Sí en les últimes eleccions va reunir prop de dos centenars de persones en una xerrada en què explicava com es veu el conflicte català principalment a Europa i com s´actua des del govern català: "Nosaltres narrem els fets des del punt de vista del govern català, enfrontats al relat oficial que prové d´Estat". En aquest sentit, assegurava que, encara que la posició oficial des d´Europa és la no-intervenció, "ningú diu que no puguem votar. Perquè ni políticament ni legalment ni jurídicament és possible. Fins i tot, dins de l´Estat t´ho reconeixen en privat, és mentida que sigui il·legal, si es volgués seria possible un referèndum dins del marc actual."

Europa contempla la votació

I és que no és cap novetat que des del govern espanyol la posició és contrària a la votació catalana. Malgrat això, segons Romeva, a Europa consideren molt possible la realització d´un referèndum vinculant que tindrà conseqüències més enllà del territori espanyol. "Els inversors saben que és molt possible que es celebri i per això el contemplen a l´hora de plantejar els seus plans estratègics", continua el conseller.

A nivell català, Romeva demanava a l´audiència igualadina la paciència, la determinació i la convicció per seguir endavant, perquè, expressava, "la negociació serà dura i estem entrant en l´etapa més complicada. L´Estat farà que el problema desaparegui per altres mitjans que no són un referèndum democràtic".

Un dels dubtes que va fer saber l´audiència al conseller és fins a quin punt és possible el reconeixement per part dels altres estats. "N´hi ha que els agrada més la idea i d´altres que no, però no n´hi ha cap que negarà la voluntat d´una votació democràtica".