Els municipis de la conca d'Òdena recuperen la campanya contra les agressions sexistes que van iniciar el 2016. La Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena (MICOD) va promoure el 2016 la campanya «No en deixem passar ni una» per unes ciutats lliures d'agressions sexistes. Sota aquest lema, la campanya pretén erradicar qualsevol forma d'assetjament sexual que pugui tenir lloc en aquests espais festius posant nom a agressions que sovint es confonen i es minimitzen.

Seguir insistentment una persona, controlar-la, escriure-li per WhatsApp de forma reiterada perquè no fa cas a qui s'hi vol comunicar, apropar-s'hi massa i envair el seu espai, fer tocaments, aïllar o fer-se pesat malgrat que hagi dit que no no són actituds tolerables.

Es tracta d'agressions sexistes que es produeixen en espais de festa i d'oci nocturn, on s'han normalitzat i naturalitzat i això s'ha convertit en un factor agreujant, ja que sovint són massa acceptades. La campanya pretén conscienciar d'aquestes microviolències i també de formes més explícites de violència masclista. «Res no justifica cap agressió i, per tant, es reivindiquen espais lliures d'assetjament i on totes les persones puguin prendre part de forma lliure, diversa, igualitària i amb relacions basades en el respecte», asseguren des de la MICOD. El cartell inclou el telèfon d'atenció a la violència masclista, gratuït i confidencial i que atén les 24 hores. És el 900 900 120.

La Mancomunitat també iniciarà el proper mes de setembre l'elaboració d'un protocol d'actuació davant l'assetjament sexual en espais públics d'oci. El projecte s'elaborarà gràcies al suport de la Diputació de Barcelona i serà un protocol conjunt de tots els municipis de la Mancomunitat. Es durà a terme conjuntament amb diferents departaments dels ajuntaments, implicats en l'organització de festes i espais d'oci, i també s'hi vol convidar tots els grups de joves dels municipis. El projecte s'allargarà uns mesos i es preveu presentar-lo a mitjan 2018. A partir del setembre s'iniciarà la fase de reclutament dels agents clau i es farà una crida a les entitats juvenils perquè prenguin part en el procés.

D'altra banda, amb motiu del Dia Mundial per l'alliberament LGTBI, el 28 de juny, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena (MICOD) ha organitzat diversos actes per a visibilitzar el col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals. Fins ara ja s'han elaborat els contes que parlen de diversitats sexuals amb els infants del Casal d'Estiu de Vilanova del Camí, i el dijous passat, dia 13, a Igualada es va projectar el documental Lluitadores, sobre dones lesbianes grans, una projecció que remou i desperta consciències sobre la triple discriminació que pateixen pel fet de ser dones, lesbianes i d'edat més avançada.

El taller per a joves que s'havia de dur a terme el dia 13 passat s'ha posposat per al proper dilluns, 24 de juliol, en el marc del casal d'estiu, però amb entrada lliure per als joves de la conca d'Òdena, a partir de 10 anys. Serà de les 11 a les 13 hores a l'ajuntament d'Òdena.

D'altra banda, encara es pot visitar l'exposició sobre dones transsexuals Violències i resiliències en el camí de les dones que transiten, a l'espai d'exposicions de MontÀgora, a Santa Margarida de Montbui. Una forma d'aproximar-se a les violència en l'àmbit de la parella; en els serveis públics (violència estructural); la vulneració de drets en l'àmbit formatiu, laboral o penitenciari; situacions d'explotació, discriminació, amenaces o agressions; falta de reconeixement o negació com a dones en cercles íntims com la família, les amistats, les relacions afectivosexuals, etc. S'hi pot trobar informació, termes i recursos que poden ajudar les persones transsexuals. L'exposició es podrà visitar fins al diumenge 30 de juliol.