Igualada tindrà els propers anys una Aula Integral de Suport (AIS) per a alumnes que tenen dificultats d'aprenentatge derivades de trastorns mentals greus i problemes de conducta. El projecte, que impulsa l'entitat Apinas, és previst que comenci a caminar a partir del 2018.

L'aula s'ubicarà en una casa noble d'Igualada dels anys 30 que estava abandonada des de feia anys. Es tracta de la coneguda com a torre de Cal Salinas, ubicada molt a prop de les instal·lacions de l'entitat Apinas. L'edifici és propietat de la Fundació Privada Hospital Comarcal d'Igualada, que ha cedit el seu ús de manera gratuïta a Apinas per un període mínim de 15 anys.

Una Aula Integral de Suport és un espai educatiu i terapèutic que ofereix una atenció intensiva i integral als infants i adolescents amb trastorns mentals i de conducta greus. Amb aquestes aules s'afavoreix la recuperació i inclusió social i escolar, així com també es millora la qualitat de vida dels usuaris. El gerent d'Apinas, Jordi Aymamí, va explicar ahir durant la presentació el projecte que els alumnes que faran ús de l'aula són persones amb uns trastorns que «fa molt difícil que puguin seguir un procés educatiu amb un entorn ordinari o, fins i tot, en un entorn d'educació especial».

La intenció és atendre l'alumne de manera individualitzada i les instal·lacions d'Igualada és previst que puguin acollir un màxim de 16 infants i joves, malgrat que Apinas ja ha detectat unes 25 persones a l'Anoia que podrien ser candidates a beneficiar-se del projecte. En una primera fase, l'aula es destinaria a alumnes de l'etapa infantil i primària, però l'objectiu és ampliar-ho també a l'etapa de secundària, fins als 16 anys. Atesa la grandària de les instal·lacions, Aymamí va dir que l'objectiu és encabir altres serveis a l'edifici com ara els administratius centrals de l'entitat, espais polivalents, un auditori i, fins i tot, una llar residència.

L'arquitecte encarregat del projecte, Jaume Riba, va explicar que la torre de Cal Salinas és un edifici dels anys 30 que, tot i que es troba en estat de degradació, disposa d'«una base molt bona per fer-hi una rehabilitació». Segons Riba, és una edificació noble, a l'interior de la qual hi ha molts detalls escultòrics. Encara se n'ha de redactar el projecte constructiu, però Riba calcula que el pressupost de rehabilitació i adaptació de l'edifici podria ser del voltant dels 600.000 euros.

Quant al finançament, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, va dir que s'anirà a trucar a la porta d'administracions superiors per aconseguir-lo. Castells va subratllar la importància que col·laborin l'administració pública i les entitats privades per tirar endavant projectes d'aquestes característiques, que «estan al servei de la gent».