La majoria de les indústries adoberes del món encara fan servir el crom per obtenir els tanins, necessaris per tractar la pell. El crom, però, a casa nostra es vol eliminar pels problemes que genera. Cada cop més marques de moda de renom busquen pells tractades amb productes més sostenibles. Per això, algunes indústries ja fa temps que adoben les pells amb productes vegetals, principalment provinents de l'escorça dels arbres.

Els investigadors del Campus d'Igualada-UdL han fet un pas més endavant i han trobat un nou taní vegetal elaborat a partir dels pinyols del raïm. Aquest descobriment, anunciat fa unes setmanes, no només és una alternativa, sinó que dóna més prestacions que altres tanins. Un dels valors és que conserva millor i durant més temps el color de la pell.

«Els tanins que s'elaboren amb l'escorça dels arbres contribueixen a la desforestació dels boscos i, a més, provenen de països estrangers», la directora de l'Escola d'Enginyeria d'Igualada, Anna Bacardit. Per això, el centre igualadí ha desenvolupat un producte que aprofita un residu de la indústria vitivinícola. «Volíem fer servir un producte de Km0 i sostenible», ha apuntat Bacardit.

La producció de vi genera un residu -unes restes de raïm-, que en una primera fase s'aprofiten per fer orujo i, en una segona fase, se'n fa oli de pinyol de raïm. Aquest residu restant és el que han aprofitat els investigadors del Campus Universitari Igualada-UdL per extreure del pinyol de raïm un extracte vegetal que s'aplica posteriorment a l'adobat de les pells. Finalment, el residu que queda es torna a la terra i serveix d'adob.

La directora de l'Escola d'Enginyeria d'Igualada i de la Càtedra A3 in Leather Innovation, Anna Bacardit, ha explicat que el procés d'investigació va arrencar fa cinc anys juntament amb l'empresa d'Igualada Miret i Cia. L'objectiu era trobar un producte innovador, sostenible i de quilòmetre zero per elaborar els tanins, que és el producte que es fa servir per adobar les pells.

El gerent de Miret, Jaume Valls, ha explicat que fa anys que fan servir tanins vegetals provinents de l'escorça dels arbres, però volien fer un pas endavant i buscar un producte més sostenible. «Creiem que els tanins obtinguts per la tala dels arbres no són sostenibles perquè contribueixen a la desforestació i, a més, s'han d'importar de països llunyans», ha relatat Valls. Per a aquest empresari, el producte que s'ha aconseguit elaborar amb els pinyols de raïm contribueix a «millorar l'impacte ambiental, ajuda a disminuir la desforestació dels boscos i a tenir una menor dependència de la importació de matèries primeres».

Bacardit també insisteix que «aconseguim un residu zero». Alhora s'aprofita un producte de proximitat, ja que l'estat espanyol és el segon productor mundial de vi.

Pel que fa a la qualitat del producte final -ja sigui una bossa o un cinturó de pell-, Bacardit assegura que els resultats que s'han obtingut «són comparables als obtinguts del taní convencional». Tot i això, la investigadora assegura que les pells adobades amb els pinyols de raïm tenen un avantatge respecte d'altres tipus de tanins i és que «tenen molta solidesa a la llum», és a dir, «que pots deixar una bossa durant molt de temps en un aparador i el color no es malmet».