Les protestes a Jordània han provocat aquest dimarts la caiguda de l'executiu del primer ministre, Samir Rifai, que ha presentat la seva dimissió al rei Abdul·là II. El monarca ha designat un altre antic cap del govern, Maaruf Bajit, al capdavant del nou gabinet i li ha demanat que formi un nou executiu.

La dimissió del primer ministre jordà i del seu Govern l'1 de febrer de 2011 produeix després d'una sèrie de mobilitzacions celebrades als carrers de la capital del país, Amman, en demanda de millors condicions econòmiques i reformes polítiques.

Les protestes han tingut lloc en un moment de màxima agitació en el món àrab des que el 17 de desembre de 2010 el sacrifici a l'estil bonze d'un jove tunisià generés un moviment de protesta a Tunísia que s'ha estès a altres països àrabs, entre ells Algèria, Iemen i Egipte.

Jordània és el tercer país àrab en què les protestes al carrer tenen repercussió en els seus governs. El primer ministre jordà dimitit, Samir Rifai, portava en el lloc des de desembre de 2009 quan va ser nomenat després d'una remodelació ministerial.

Un partit opositor islamista diu que la destitució del Govern no mostra voluntat de reforma política

El Front d'Acció Islàmica, partit polític del grup opositor jordà islamista Germans Musulmans, ha afirmat aquest dimarts que la decisió del rei Abdul·là II de Jordània de destituir el Govern i nomenar un nou primer ministre que porti a terme "un verdader procés de reformes" no mostra realment el desig d'un verdader canvi polític.

"No és un pas en la direcció correcta i no mostra cap intenció de fer verdaderes reformes polítiques ni de satisfer les demandes del poble, que anhela més llibertat política", ha declarat el líder del partit, Hamza Mansour.

Segons explica el monarca en la seva carta de designació, el nou Govern tindrà la tasca d'"adoptar mesures pràctiques, ràpides i tangibles per iniciar un verdader procés de reforma política, en línia amb la visió del rei de la reforma, la modernització i el desenvolupament integral" del país.

Així doncs, el nou primer ministre, Maaruf Bajit --que substitueix en el càrrec Samir Rifai--, i el seu gabinet hauran d'actuar "amb confiança per reforçar la democràcia i continuar avançant en la construcció del país que obre la perspectiva" perquè tots els ciutadans "tinguin la vida segura i digna que es mereixen".

Bajit ja va ser primer ministre entre novembre del 2005 i novembre del 2007, a més d'haver treballat com a ambaixador a Israel i com a cap dels serveis de seguretat. El Govern de Bajit va supervisar les eleccions locals i legislatives del 2007, que, segons els polítics islamistes, van estar tan manipulades que els resultats només els van adjudicar uns quants escons al parlament.

La destitució de Rifai era una de les demandes dels jordans que s'han manifestat als carrers fa poc, inspirats per les protestes antigovernamentals de Tunísia i Egipte.

Davant el malestar social generat pels alts preus dels aliments, Rifai va anunciar fa dues setmanes la pujada dels sous dels funcionaris i els militars, però els manifestants van continuar expressant als carrers el seu rebuig a la corrupció originada per les reformes favorables al lliure mercat.

Rifai ha estat criticat per tenir una agenda política massa prooccidental. A més, la situació de l'economia jordana ha empitjorat amb la crisi financera internacional, i la capacitat de l'Estat per crear ocupació pública s'ha vist reduïda.

D'altra banda, els islamistes i les agrupacions liberals independents han estat reclamant canvis en la Constitució per reduir el poder del rei, que nomena el Govern, aprova les lleis i pot dissoldre el Parlament.