L'onada de fred siberià ha arribat a la Catalunya Central. Aquest matí, els termòmetres no han superat els zero graus a cap municipi. Al centre de Manresa, la temperatura és de 4 graus negatius, la mateixa que a Igualada. En el cas d'Osona, els termòmetres dels diferents municipis també marquen negatiu, amb una temperatura mitjana de -5,7 graus. A les comarques del Solsonès i el Berguedà, la temperatura mitjana és de -7 graus. Després de les nevades d'aquest dijous, ara la preocupació se centra en l'onada de fred que pot provocar problemes a les vies de comunicació i també d'abastiment. Les previsions de fred han disparat les vendes de pa i calefactors a les comarques centrals.

Pagesos de la Catalunya central prenen mesures

Controlar la ventilació i els tancaments de les granges, donar més pinso als animals o tapar l'horta perquè no es glaci són algunes de les mesures que els pagesos de la Catalunya Central prenen aquests dies davant les previsions de fred intens. El coordinador comarcal d'Unió de Pagesos al Bages, Joan Tatjé, ha explicat a l'ACN que temperatures de fins a 12 graus negatius poden matar les oliveres i fer malbé l'horta. Segons Tatjé, les nevades que han caigut aquest dijous han estat positives perquè "actuaran d'iglú i protegiran les plantes". Tot i així, ha assegurat que no han estat suficients. "Si el fred arriba amb vent és com quan al juliol ens fa 40 graus amb ponent, ens ho mata tot", ha dit.

Interior dóna per finalitzades les nevades

El Departament d´Interior ha donat per acabat l´episodi de nevades que ha afectat Catalunya aquests darrers dies, segons ha explicat aquest matí el conseller d´Interior, Felip Puig, en roda de premsa després de la reunió del Comitè Tècnics de seguiment del Pla neucat, que s'ha desactivat a les 11.30 hores del matí.

El conseller Puig a comparegut acompanyat de la secretaria general del Departament d'Ensenyament, maria Jesus Mier, del director general de Protecció Civil, Manel Pardo, i de Santi Segalà, cap de l'àrea de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya SMC

A les 13.45 h la Direcció General de Protecció Civil ha posat en alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per onada de fred, atesa la predicció del SMC que indica per les properes hores l'arribada d'un front d'aire extremadament fred, que tot i no anar acompanyat de precipitacions, provocarà una situació de temperatures excepcionalment baixes, que en les zones on ha nevat, pot provocar la formació de plaques de gel.

Sense transport escolar interurbà al Bages i al Baix Llobregat

Segons dades dels serveis territorials d'Ensenyament, aquest divendres dos centres escolars de la Catalunya central no han obert les seves portes. El tancament ha afectat una cinquantena d'alumnes que no han pogut assistir a classe. En tota Catalunya, avui s'han tancat 120 centres per precaució, un fet que ha afectat un 3% (38.297) del milió tres-cents mil alumnes catalans. Dintre d´aquest 3% estan inclosos els 15.000 alumnes que s´han vist afectats per la suspensió de les rutes de transport escolar interurbanes.

La resta de centres han funcionat amb normalitat. Al Bages i al Baix Llobregat, però, no hi ha hagut servei de transport escolar interurbà, tal i com va acordar el departament d'Interior com a mesura de prevenció davant la possible presència de gel a les carreteres de la Calunya Central.

Classes a mitges el dijous

Jordi Escude/ Un parell o tres d'hores de classe, i cap a casa. Aquesta va ser la tendència general que es va viure ahir a la majoria d'escoles i instituts de les comarques centrals, que van avançar l'horari de sortida més per prudència que no pas per la intensitat de la nevada. En alguns casos, cap a les 11 del matí el transport escolar ja començava a fer viatges de retorn, i a la tarda ja no es va fer classe pràcticament enlloc. El servei de transport escolar interurbà continuarà suspès avui a les comarques centrals amb més risc de neu (com és el cas de les rutes gestionades pel Consell Comarcal del Bages o de l'Anoia, que en suspendrà nou), si bé es preveu que la majoria d'escoles obrin, i que funcioni el menjador escolar.

Informació a fons a l'edició impresa

Afectacions a les carreteres

La GIV-6821 està tallada entre Sant Llorenç i Sant Graui GIP-6821 tallada entre Sant Grau i Salionç

És obligatori circular amb cadenes a la C-28 per accedir al port de la Bonaigua

Amb tot, el SCT demana que s´extremin al màxim les precaucions en la conducció per les condicions adverses que pot provocar la presència de neu i/o gel a les calçades.

El Departament de Territori i Sostenibilitat té en aquests moments 15 màquines llevaneus i de sal treballant a les carreteres per afrontar l´onada de fred, amb l´objectiu de garantir al màxim possible la mobilitat a la ciutadania i afavorir la seguretat viària. L´operatiu està consistint, bàsicament, en l´estesa de sal per evitar la formació de plaques de gel, tot prioritzant els punts més sensibles de la xarxa viària.

Per demarcacions, les màquines treballant són:

Barcelona: 8

Girona: 5

Lleida: 1

Tarragona: 1

Les previsions de molt baixes temperatures sense precipitacions per a les pròximes hores apunten a la necessitat de continuar amb eventuals tractaments preventius d´estesa de sal.