Felip Puig, conseller d'Interior de la Generalitat, ha descartat enviar Mossos d'Esquadra a posar multes als usuaris d'autopistes que no vulguin pagar el peatge. Aquest fet s'ha començat a popularitzar a través de les xarxes socials, i des d'Abertis es calcula que des de l'inici de la campanya, fa unes tres setmanes, 1.500 persones s'hi han adherit. En declaracions a TV3 Puig ha recordat, però, que no pagar pot suposar una infracció, i que si des d'Abertis es tramet la denúncia, Interior haurà d'estudiar-la i, si s'escau, sancionar l'infractor amb una multa que pot arribar als 100 euros.

El conseller d'Interior ha assegurat que "en cap moment" s'ha enviat "ni s'enviarà" mossos d'esquadra a les barreres de peatge a "multar els conductors que no paguin". Tot i això, Puig ha recordat que no pagar el peatge "pot constituir una infracció", i que si Abertis instrueix un expedient i el tramita, el Servei Català del Trànsit "l'haurà d'estudiar" i, "si és el cas, imposar una sanció" que pot arribar a 100 euros.

L'operació tornada, moment de protesta en 14 peatges catalans

Pel que fa a l'operació tornada del pont de l'1 de maig, Puig ha explicat que s'ha establert un "dispositiu especial", l'habitual en aquestes ocasions, que tampoc preveu multar conductors que no vulguin pagar. En qualsevol cas, ha afegit que "si hi ha algun problema d'ordre públic" per alguna actitud "que vagi més enllà de la determinació de dir no pago, prengui'm la matrícula i passo" els Mossos poden intervenir "a requeriment de l'empresa concessionària".

Per aquesta jornada, la plataforma Prou Peatges convida a la ciutadania a desplaçar-se a qualsevol dels 14 peatges de Catalunya i negar-se a pagar. Solidaritat s'ha fet seva la convocatòria i el seu secretari general, Uriel Bertran, ha anunciat que volen establir aquesta data com la "diada nacional contra els peatges".

Els independentistes demanen a Abertis que "deixi en pau els catalans" i que faci "un gest patriòtic" desmantellant els peatges. D'altra banda, Bertran ha afirmat que les persones que s'han sumat a la campanya #novullpagar "no rebran mai les multes" perquè creuar els peatges sense pagar "no representa cap infracció com ja han reconegut fonts del Servei Català de Trànsit".

Es repartiran 10.000 cartells

D'aquesta manera, SI repartirà 10.000 cartells i 50.000 adhesius amb el missatge "Prou peatges. #novullpagar" a les persones que participin en la campanya. Bertran ha expressat la voluntat de "farcir de vehicles que diguin no vull pagar" per tal de convertir l'1 de maig en la "diada nacional contra els peatges per l'abús i la discriminació que suposen per Catalunya". El líder independentista creu que la mobilització serà "massiva" i ha anunciat que els tres diputats de SI es repartiran en tres peatges diferents.