El president rus, Vladímir Putin, va respondre amb contundència a les sancions adoptades pels Estats Units i la Unió Europea (UE) pel paper de Rússia en el conflicte ucraïnès en prohibir per un any les importacions des d'aquests països. Després de diverses setmanes d'advertències, Putin va emetre un decret que prohibeix o limita les importacions de productes agrícoles, de matèries primeres i d'aliments procedents dels països que van avalar les sancions contra alts funcionaris, bancs, empreses i petrolieres russes, entre d'altres.

En concret, el decret signat pel cap del Kremlin al·ludeix a "l'adopció de mesures econòmiques especials per garantir la seguretat de la Federació Russa". Aquestes mesures afectaran "classes específiques de productes agrícoles, matèries primeres i aliments", fet que podria perjudicar en gran mesura la Unió Europea, les exportacions de carn, fruites i verdures al mercat rus de la qual són moltes.

D'altra banda, el ministeri de Defensa de Rússia va negar que hagi concentrat tropes a la frontera amb Ucraïna, tal com va informar l'OTAN, que va xifrar de 20.000 el nombre d'efectius russos desplegats a la zona. El general Ígor Konaixenkov, portaveu ministerial, va comparar les reiterades denúncies de l'Aliança Atlàntica sobre una suposada escalada de la presència militar russa a la frontera amb Ucraïna amb una subhasta en la qual, com més alta és la xifra que es dóna, millor.

Ahir, dos projectils llançats des d'un avió encara sense identificar van impactar de matinada en una zona industrial de la ciutat de Donetsk, a la perifèria de la qual han arribat ja els combats entre les forces de Kíev i els separatistes prorussos, sense que s'hagin produït víctimes. Només un dels dos projectils va explotar i va deixar un cràter de 4 metres de diàmetre i 1,5 metres de profunditat en una carretera de la zona en la qual no hi ha edificis residencials.

L'informe preliminar sobre les causes de l'accident del vol MH17 a l'est d'Ucraïna s'endarrerirà encara un temps més per culpa de la difícil situació que es viu en aquest país, van explicar ahir fonts de la Junta de Seguretat d'Holanda. Precisament l'atac aeri ha comportat un important debilitament dels suports que rebien els rebels prorussos a la zona en conflicte, on els últims dies s'ha produït un important avenç de les tropes de Kiev.