El sindicat ultradretà Manos Limpias acusa l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol de set presumptes delictes en la querella que demà té previst presentar al jutjat d'Instrucció número 31 de Barcelona, i en la qual també implica la seva dona, Marta Ferrusola, "per la seva complicitat i cooperació necessària".

En la querella s'acusa Pujol dels presumptes delictes de suborn, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, delicte fiscal, falsedat en document públic, blanqueig de capitals i prevaricació. Actuant com a Acció Popular, Manos Limpias argumenta en el text de la querella que hi ha indicis que durant els 23 anys en què Jordi Pujol va presidir la Generalitat, "va estar al servei d'almenys part de la família Pujol-Ferrusola". Segons el sindicat ultradretà, "podríem estar davant un supòsit de defraudació de gran magnitud l'origen del qual seria l'obtenció d'importants beneficis derivats de la comissió continuada dels delictes ressenyats, que podria oscil·lar en una forquilla d'entre 1.800 i 3.000 milions de les antigues pessetes", xifres que equivalen a entre 10 i 18 milions d'euros.

La querella ressalta que recentment Jordi Pujol va confessar "haver tingut des de l'any 1980 diners a l'estranger sense regularitzar", i que "es fa l'únic responsable d'aquests diners, que no estaven regularitzats i que provenien de l'herència que li va llegar el seu pare". Entén que amb aquesta acció, Pujol "en cap moment ha tingut la més mínima intenció de confessar els fets durant aquests anys", i que sembla més aviat una autoinculpació "que no té res a veure amb la figura de la confessió, que ha estat fruit del setge policial i judicial arran del resultat d'unes investigacions que pel que sembla s'han anat realitzant i apuntaven directament contra ell".

Manos Limpias apunta a un informe de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) segons el qual, durant els 23 anys del govern de Pujol al capdavant de la Generalitat, es cobraven comissions del 4% per a l'adjudicació d'obra pública, del qual suposadament el 2,5% anava per finançar Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i l'altre 1,5 %, a les butxaques de la família Pujol. Recorda, a més, en l'escrit la denuncia pública que va fer el 2005 al Parlament l'expresident de la Generalitat de Catalunya Pasqual Maragall, en el sentit que l'Executiu de Jordi Pujol cobrava comissions del 3%. Afegeix la querella que hi ha indicis fundats dels negocis del Govern català amb la família directa de Jordi Pujol i Soley a través de l'empresa Hidroplant (fundada per Marta Ferrusola), la consultora Entorn, de la família Pujol, el despatx d'arquitectura d'una de les filles, Marta Pujol Ferrusola, i les societats dels seus fills Jordi, Oriol i Oleguer, que van treballar per a la Generalitat.

A la denuncia, Manos Limpias diu que el suposat entramat societari de Jordi Pujol, amb vincles familiars fàcilment constatables, supera les 80 societats i que països com Panamà, Luxemburg, Liechtenstein, Jersei, Guernsey, Suïssa i el Principat d'Andorra, catalogats com a paradisos fiscals, "poguessin ser l'aixopluc dels diners defraudats presumptament derivats d'activitats il·lícites i procedents de tots els espanyols". Afegeix Manos Limpias que, sent coneixedors que hi ha altres processos judicials en els quals algun dels fills de Jordi Pujol està implicat, i davant l'existència de presumpció d'un entramat societari denominat clan Pujol-Ferrusola, han de declarar en qualitat de testimonis els seus fills Jordi, Oleguer, Oriol i Marta Pujol Ferrusola.

També es demana que declarin en qualitat de testimonis els empresaris Carlos Sumarroca Coixet -suposadament beneficiari de contractes amb la Generalitat-, José Antonio Salgueró, Ignacio Sánchez i Miguel Ángel Parejo, així com María Victòria Álvarez Martín, exparella de Jordi Pujol Ferrusola que el va denunciar per blanqueig de capitals a l'Audiència Nacional.

En el text es demana que s'oficiï a la UDEF perquè aporti informació còpia del testament de Florenci Pujol Brugat i la declaració d'hereus, i les declaracions de renda dels últims cinc anys de l'expresident i de Marta Ferrusola.