El president del govern espanyol i del PP, Mariano Rajoy, ha obert un nou curs polític aquest diumenge des de Soutomaior (Pontevedra) advertint que ell no pot "consentir que ningú violi la llei" i "no ho faré", en referència implícita al procés català i a la consulta del 9-N. "Les coordenades són clares, no hi ha democràcia sense llei", ha assegurat el líder del PP en aquest tradicional escenari polític, que marca el final de les vacances del seu partit. Rajoy ha defensat les reformes fetes pel seu executiu durant la crisi, especialment la tributària, i ha augurat que l'any vinent serà el de la "baixada d'impostos, el creixement i la creació de llocs de treball".

Sense referir-s'hi explícitament Mariano Rajoy s'ha tornat a referir al procés català des de la localitat gallega de Soutomaior, on el PP ha donat el tret de sortida a l'any polític. Rajoy ha assegurat que "som partidaris de parlar" però ha tornat a recordar que "el que sigui Espanya es decideix entre tots". Rajoy ha insistit que "la llei està per damunt de tot, tots estem obligats a complir-la" i ha advertit que no consentirà que "ningú la violi".

Gran part de la seva intervenció ha sigut de caire econòmic i ha servit per defensar les mesures que el seu partit ha impulsat durant la crisi. El president de l'executiu espanyol ha afirmat que "les receptes econòmiques de l'esquerra espanyola han fracassat"; ha recordat que ha complert la "promesa" d'abaixar els impostos i ha anunciat més reformes, entre les quals l'electoral, que hauria de permetre l'elecció directa d'alcaldes.