El primer ministre grec, Alexis Tsipras, i el president rus, Vladímir Putin, van advocar per posar fi a la política de sancions i contrasancions entre la Unió Europea i Rússia, que ha causat greus danys a les economies dels seus països. "Cercle viciós", com el va anomenar Tsipras, o "guerra de sancions", per a Putin, tots dos van coincidir que aquestes mesures no resolen els problemes sorgits entre Brussel·les i Moscou per la crisi d'Ucraïna.

Els dos mandataris van parlar amb la premsa després de mantenir al Kremlin unes converses precedides per fortes crítiques d'alguns socis europeus a Tsipras i per especulacions sobre la possibilitat que Grècia demanés assistència financera a Moscou per pal·liar el seu endeutament en plenes negociacions amb Brussel·les.

"La millor manera de resoldre aquests problemes és posar fi a la guerra de sancions i a les mesures de resposta" de Rússia, va dir Putin. Tsipras va destacar que l'embargament a les importacions de productes frescos europeus per part de Rússia va infligir una "gran ferida" a l'economia grega, mentre el president rus va recordar que el comerç bilateral es va reduir l'any passat el 40 %.

"Però entenem perfectament que aquestes mesures de resposta van ser una rèplica a les sancions amb la lògica de les quals no estem d'acord, i això ja ho hem declarat públicament", va assenyalar el cap del govern hel·lè.

Diversos mitjans havien especulat que Moscou pogués fer alguna excepció en l'embargament agrícola als països europeus més reticents a les sancions, i el ministre d'Agricultura rus, Nikolai Fiodorov, va nomenar concretament Grècia, Hongria i Xipre. Però amb les declaracions de Putin i Tsipras va quedar clar que, de moment, no hi ha res d'això.

El cap del Kremlin va assegurar que el primer ministre grec no ha demanat ajuda financera a Rússia i que únicament van parlar de "fer diferents inversions en el terreny de les infraestructures, transport, energia, etc". Tsipras va defensar, per part seva, el dret del seu país a desenvolupar una política exterior sobirana, encara que matisant que Grècia respecta els seus compromisos.