El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) adverteix que el govern català "va realitzar i va assumir" la celebració de la consulta sobiranista o procés participatiu del 9-N malgrat que el Tribunal Constitucional havia acordat suspendre tots els seus actes preparatoris. En aquest sentit, i a través d'un auto, l'alt tribunal català accepta incorporar a Plataforma per Catalunya (PxC) en la causa per desobediència oberta contra el president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i la consellera d'Educació, Irene Rigau.

La querella de PxC es dirigia contra Mas i Ortega per un delicte de desobediència i un altre de malversació de cabals públics, per les despeses públiques generades en la convocatòria de la consulta, els preparatius de la qual van ser suspesos pel Tribunal Constitucional. A l'auto, la sala civil i penal del TSJC acorda admetre a tràmit la querella de PxC i acumular-la en el procediment penal obert contra Mas, Ortega i Rigau, després d'apreciar que els fets denunciats poden ser un delicte de desobediència "sense perjudici de la comissió d'altres directament o indirectament relacionats amb aquest".

Segons el TSJC, hi ha indicis que el Govern va poder cometre un delicte de desobediència "atès que el Procés de participació ciutadana", que va culminar amb les votacions realitzades en diferents centres públics i privats el 9 de novembre del 2014, va ser presumptament realitzat i assumit per la Generalitat després de la suspensió de tots els actes preparatoris i vinculats" acordada pel Constitucional.