L'agència de l'ONU per als refugiats, Acnur, va advertir que la decisió de la Unió Europea de triplicar la capacitat de la seva operació naval al Mediterrani és "un primer bon pas", que ha d'estar acompanyat d'alternatives segures per als que necessiten protecció internacional.

"Sabem que sense canals alternatius, i que siguin realistes i importants, perquè les persones obtinguin seguretat, els esforços internacionals per reprimir els traficants no seran efectius", va assegurar el portaveu d'Acnur, Adrian Edwards. Va afegir que les possibilitats que ofereixi la renovada operació naval per salvar vides i permetre que aquells que requereixen asil l'obtinguin seran les claus per mesurar el seu èxit.

Els líders de la Unió Europea van acordar dijous triplicar l'abast, capacitat i recursos destinats a l'operació naval de recerca i rescat d'immigrants al Mediterrani, després de diversos naufragis registrats en els últims deu dies. El més greu va tenir lloc l'últim cap de setmana, quan van morir més de 800 immigrants en un sol episodi.

L'operació naval serà així comparable a l'anomenada Mare Nostrum, que va posar en marxa Itàlia durant un any, fins a l'octubre passat, i que va permetre salvar milers de vides. Segons l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats, la meitat dels que van creuar l'any passat el Mediterrani fugien de guerres o persecució, principalment a l'Àfrica i el Pròxim Orient.

El patró del vaixell que va naufragar davant de les costes de Líbia el dia 19 passat, el tunisià Mohammed Ali Malek, i el seu ajudant, el sirià Mahmud Bikhit, van comparèixer davant la Fiscalia de Catània, que investiga la tragèdia en què es creu que van morir 850 persones. La Fiscalia de Catània, a Sicília, manté l'arrest preventiu de tots dos, identificats entre els 28 supervivents com els traficants que els estaven portant a les costes italianes.

L'advocat de Bikhit, Giuseppe Ivo Russo, va explicar que, de moment, les úniques proves contra els acusats són les descripcions genèriques dutes a terme per part dels supervivents.