El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha assegurat que el president Artur Mas només modificaria la data del 27-S per a les catalanes si és d'acord amb ERC i les entitats sobiranistes, encara que creu que aquest debat sobre el calendari ja té "poc recorregut".

Homs s'ha expressat així a la conferència de premsa posterior a la reunió del govern català.

Després que Artur Mas obrís la porta a modificar la data del 27-S en el cas que el president del govern, Mariano Rajoy, anunciés per a aquell mateix dia les generals, el conseller ha recalcat que la convocatòria de les catalanes és prerrogativa exclusiva del president de la Generalitat i "en el que depèn d'ell", ha dit, la data està situada "on ell mateix la va situar".

"I a partir d'aquí, si hagués d'haver-hi qualsevol alteració només podria ser per la via d'un acord posterior del conjunt de les forces polítiques que van afavorir que el president prengués aquesta decisió", ha afegit.

El conseller es referia a la cimera del gener passat en la qual van participar Artur Mas (CiU), el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i els representants de les entitats Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i Associació de Municipis per la Independència, després de la qual el president va anunciar l'avançament electoral del 27-S per consultar els catalans sobre la independència.

En ser preguntat per l'advertència de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que el 27-S és "intocable", Homs ha subratllat de forma breu que el debat sobre la data té "poc recorregut".

El conseller ha recordat a ERC que l'acord d'estabilitat parlamentària que es va signar a l'inici de legislatura i que es "va restablir" al gener perdura fins a les pròximes eleccions del setembre: "espero i desitjo que es complirà, per totes les parts", ha recalcat.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, havia considerat que la data del 27-S per a la celebració de les eleccions catalanes "és intocable" i també "inamovible", ja que és fruit d'un pacte que, en tot cas, "no és un xec en blanc" de suport a CiU a totes les seves iniciatives al Parlament.

Rovira considera compatible que les catalanes del 27-S puguin coincidir amb les generals, si les convoca el president del govern, Mariano Rajoy.

Rivera, per la coincidència

Al seu torn, el líder de Ciutadans (C's), Albert Rivera, s'ha mostrat "encantat" que les generals poguessin coincidir amb les catalanes el pròxim 27 de setembre, i ha ironitzat que Mariano Rajoy s'hagi "autonomenat" candidat del seu partit perquè C's anirà a guanyar les eleccions.

En roda de premsa al Parlament, amb el líder del partit grec To Potami, Stavros Theodorakis, amb el qual s'ha reunit avui a la Cambra catalana, Rivera s'ha referit a les paraules de Rajoy, que al seu torn no havia descartat, per no "tancar-se la porta", convocar les generals coincidint amb les catalanes del 27-S, però que va recalcar que la seva intenció és que se celebrin a final d'any.

"Seria fantàstic que coincidissin les dues eleccions, perquè es podria anar a votar com més aviat millor. Seria una bona notícia per a tots i per aconseguir una molt alta participació en les dues eleccions. Sortiríem a guanyar dos partits importants. Estaria encantat", ha indicat Rivera.