El cas Innova de presumpta corrupció a la sanitat pública ha posat al descobert altres pràctiques irregulars, com ara la implantació de pròtesis defectuoses en pacients de l'Hospital Sant Joan de Reus. Però segons avançava ahir TV3, aquest no seria un cas únic ja que més d'una trentena d'hospitals catalans també haurien implantat pròtesis defectuoses als pacients. Salut està fent seguiment de 2.800 pacients als quals se'ls va implantar pròtesis ortopèdiques caducades -majoritàriament de genoll i de maluc- en aquesta trentena d'hospitals.

El cap de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris del Departament de Salut, Salvador Cassany, va voler deixar clar ahir que en la major part dels casos les pròtesis no havien presentat problemes als pacients, si bé va admetre que en algun cas puntual caldrà fer un seguiment més proper que podria acabar en una intervenció per reemplaçar la peça defectuosa.

"De manera general, però, no s'han detectat incidències", va explicar Cassany, que va afegir que a banda de a Catalunya, Traiber va vendre pròtesis caducades a Madrid, Galícia i a l'estranger. Salut ja ha posat tota aquesta informació en coneixement de les autoritats sanitàries espanyoles perquè actuïn en conseqüència. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris va llançar a l'octubre passat una alerta sanitària en la qual s'ordenava la retirada de tots els productes de Traiber per estar fabricats sense llicència i no comptar amb el certificat de la CE, la qual cosa suposava "un risc greu per a la salut dels pacients".

Arran d'aquesta situació, Salut va ordenar la suspensió dels implants de les pròtesis fabricades per Traiber als hospitals catalans i els va instar a fer revisions als pacients implantats, va dir Cassany. El que està confirmat és que almenys catorze persones a les quals es va implantar una pròtesi defectuosa a l'hospital de Reus hauran de ser operades de nou. En aquest centre han revisat 1.524 historials clínics d'altres tants pacients i han passat consulta a 250 afectats per pròtesis defectuoses.

La investigació sorgeix després que el jutge de Reus que porta el cas Innova hagi acusat el propietari de l'empresa Traiber -amb seu a la ciutat- d'haver pressionat regidors del municipi perquè l'hospital Sant Joan tornés a comprar aquestes peces sense llicència, després d'haver-ho deixat de fer per la seva baixa qualitat. Des de l'octubre de l'any passat l'empresa està suspesa d'activitat.

La defensa

La presidenta del consell d'administració de l'Hospital Sant Joan de Reus i primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Teresa Gomis, va assegurar ahir que desconeixia que Traiber vengués pròtesis en mal estat i caducades al centre hospitalari i que es va assabentar de les deficiències arran de l'avís de les autoritats sanitàries.

Gomis, imputada en la peça del cas Innova que investiga presumptes contractacions irregulars a Sagessa, contradiu les afirmacions de l'instructor, el qual manté que l'administració assumia i coneixia la venda d'aquestes pròtesis defectuoses i que la mateixa Gomis hauria "pressionat" per aconseguir més facturació per a l'empresa actualment investigada.

Gomis va afirmar que el centre hospitalari es va assabentar de la situació el novembre passat, quan es va rebre una ordre de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris a través de la Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitàries de la Generalitat de Catalunya alertant de possibles deficiències del sistema de qualitat del material subministrat per Traiber. Llavors, segons el centre, la direcció va paralitzar la implantació de qualsevol tipus de material d'aquest proveïdor.