Després de l'aclaparadora victòria del no al referèndum de diumenge, tots els partits polítics grecs amb vocació europea van fer pinya ahir al voltant del primer ministre, Alexis Tsipras, i li van donar un mandat per tancar un acord amb els creditors.

En una jornada que va començar amb un primer gest cap als socis, amb la dimissió del ministre de Finances, Yanis Varufakis, qui havia estat considerat un obstacle pels ministres de l'Eurogrup, Tsipras va aconseguir el suport tancat de l'oposició -amb excepció del partit comunista i dels neonazis- per salvar la permanència de Grècia a l'euro.

Després d'una reunió celebrada al palau presidencial que va durar més de set hores, els líders dels partits conservador (Nova Democràcia), socialdemòcrata (Pasok), centrista (To Potami) i nacionalista (Grecs Independents), aquest últim soci al govern, van publicar un comunicat conjunt en el qual tracen les línies centrals que ha de contenir el possible acord. "El veredicte recent del poble no constitueix un mandat de ruptura, sinó un mandat per continuar i intensificar l'esforç per a aconseguir un acord amb un finançament sostenible", recull el document que encomana a l'Executiu continuar amb les converses. El text assenyala una sèrie de punts bàsics que hauria d'incloure un futur pacte amb les institucions (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional).

La línia de la negociació ha de recollir les necessitats de finançament del país, promoure reformes que es basin en un criteri fiscal de redistribució just i fomentin el creixement sense mesures que provoquin recessió. A més, els líders polítics demanen un "programa de creixement potent que serveixi per reduir la desocupació i que promocioni l'activitat de les empreses". Els cinc líders, inclòs Tsipras, reclamen que en l'acord hi hagi un compromís perquè s'iniciï el "debat a fons" sobre el problema de la sostenibilitat del deute grec. Precisen que la "prioritat absoluta" és restablir la liquiditat del sistema bancari amb ajuda del Banc Central Europeu.

En el comunicat conjunt, els líders deixen constància que el primer ministre es compromet a informar la resta dels dirigents sobre els resultats de la cimera europea que se celebrarà avui a Brussel·les i, "en general, sobre el progrés de les negociacions" . A la sortida de la reunió, tots, excepte el comunista Dimitris Kutsumbas, van subratllar que Tsipras compta amb un mandat conjunt per negociar.