CDC i ERC ja tindrien un "principi d'acord" per a una llista unitària liderada per la societat civil però en la qual serien el President català, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i de la qual quedaria fora la CUP. Així ho va explicar anit Josep Rull, secretari general de CDC, després de més de cinc hores de reunió entre partits i entitats al Palau de la Generalitat. Minuts després compareixia Oriol Junqueras, que matisava que del que es podia parlar després de la trobada era de "possible acord". Avui se celebrarà una nova reunió, a partir de 2/4 de 5 de la tarda, al mateix Palau de la Generalitat entre les diverses parts i s'espera que sigui demà quan es donin els detalls d'aquest acord.

"Demà ens tornarem a reunir totes les organitzacions per acabar de detallar els passos de l'acord. Es tractarà d'una proposta oberta que ha de ser escoltada per part de les entitats i d'aquesta manera poder arribar a un acord definitiu", va dir Josep Rull. "Hem rebut la petició per arribar a un principi d'acord per part de les organitzacions civils", va continuar Oriol Junqueras, que va afegir que "en aquests moments hi ha un possible acord que caldrà traslladar a les entitats civils i la CUP perquè el validin i el millorin". "La nostra voluntat és fer extensible l'acord a tots els partits polítics avui presents aquí i per descomptat a totes les entitats socials i civils que han participat aquí", va insistir el líder republicà, que va concloure que "tenim esperances i estem raonablement satisfets".

Segons van explicar ambdós dirigents p0lítics, la intenció és que aquest "principi d'acord" es presenti a la resta de partits polítics i entitats socials perquè el valorin i suggereixin les seves modificacions. En qualsevol cas, cap dels dos va donar cap pista de com serà la composició de la llista ni de si inclourà grups polítics.

A la cita, convocada de forma discreta a les 14 hores però que va transcendir ràpidament, hi van acudir, a més de Mas i Junqueras, el conseller Francesc Homs, els dirigents de CDC Josep Rull i Lluís Corominas, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, el diputat de la CUP David Fernández i el dirigent d'aquest partit Xevi Generó, així com representants de les escissions sobiranistes d'UDC i de PSC: Antoni Castellà (Demòcrates de Catalunya) i Magda Casamitjana i Pere Almeda (Moviment d'Esquerres). A la cimera hi van assistir també el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ACN), Jordi Sánchez, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i el representant de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal.

Unes ho0res abans de la compareixença de Rull i Juqueras, fonts d'ERC havien explicat que encara no hi havia acord amb CDC i la resta de formacions sobiranistes i que es continuava negociant una proposta per concórrer a les eleccions del 27-S que no únicament prevegi la llista sinó també "tots els passos a donar cap a la independència" després dels comicis.

Però CDC i ERC ja estudien una llista unitària de cara a les eleccions del 27-S encapçalada per un membre de la societat civil encara per determinar i en la qual també serien més a sota els líders de totes dues formacions, Artur Mas i Oriol Junqueras, respectivament, mentre que la CUP aniria en una llista diferent. Les esmentades fonts de la negociació havien alertat que si no hi ha pacte sobre la llista civil, tornaran a defensar llistes separades amb el "paraigua" comú d'un punt en el programa a favor de la independència.

Les entitats sobiranistes van sortir primer de la reunió -després de cinc hores- i van informar que eren optimistes respecte a un pacte definitiu "en els pròxims dies". Més tard van deixar la reunió, que va prosseguir entre CDC i ERC, els membres de la CUP. La CUP va informar en un comunicat que havia participat en la reunió "fent aportacions de forma sincera, transparent i propositiva en el marc d'un debat honest".