Quan es compleix el primer aniversari de l'abatiment a Ucraïna d'un Boeing malaisi amb 298 persones a bord, Moscou qüestiona l'informe holandès filtrat, que culpa els rebels prorrusos i insta a accelerar la recerca sobre la tragèdia. El president rus, Vladímir Putin, va parlar ahir per telèfon amb el primer ministre d'Holanda, Mark Rutte, país d'on procedien la majoria dels passatgers del vol, per assegurar-li que totes les parts estan interessades a acabar com més aviat possible les investigacions sobre l'estavellament de l'MH17.

El president rus també va considerar "prematura" i "contraproduent" la creació d'un tribunal internacional per jutjar els culpables, com han demanat Malàisia i Holanda. Oleg Stortxevoi, cap adjunt de l'agència d'aviació russa, també va qüestionar ahir les conclusions de l'esborrany filtrat de la investigació holandesa.

El vol, que cobria la ruta entre Amsterdam i Kuala Lumpur, va ser abatut quan sobrevolava l'est d'Ucraïna el 17 de juliol del 2014, aparentment per un míssil terra-aire, tot i que fins ara no havia estat confirmat de manera oficial per les parts que investiguen.

Segons la CNN, l'informe redactat per l'agència holandesa "assenyala des d'on va ser disparat el míssil i identifica qui controlava el territori" i acusa "rebels prorussos de l'abatiment de l'MH17". Així mateix, l'informe "indica que es va utilitzar un míssil rus Buk terra-aire, que es va llançar des d'un poble controlat pels rebels prorussos".