Els tres primers candidats de la llista conjunta independentista, Raül Romeva, Carme Forcadell i Muriel Casals, acompanyats del president de l'ANC, Jordi Sánchez, el coordinador general de CDC, Josep Rull, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, van reivindicar ahir la "transversalitat" de la candidatura per al 27-S i que amb aquesta eina s'ha recuperat la il·lusió del 9-N. Tots ells van participar en una tertúlia a Rac 1 ahir al matí. Per la seva banda, el cap de llista, Raül Romeva, va replicar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que "ningú pot afirmar que Europa mai reconeixerà Catalunya" tot i que va admetre que tampoc es pot afirmar el contrari.

En referència a la campanya electoral, la número 2 de la llista i expresidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va considerar que ha de ser una campanya "generosa" tenint present que "els adversaris són els que volen que les coses continuïn com estan". En la mateixa línia, la fins ara presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, creu que el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, han de ser "molt visibles" durant la campanya perquè són "els líders que ens han portat fins aquí".

També sobre la campanya, Romeva va considerar que s'han d'estendre ponts i complicitats, fins i tot amb la gent que acabarà per no votar aquesta candidatura conjunta independentista. A més, el cap de llista va replicar les declaracions de Rajoy en què assegurava que no hi haurà independència de Catalunya. Segons Romeva, ningú pot afirmar que Europa mai reconeixerà Catalunya, per molt president espanyol que sigui. "És mentida d'entrada", va prosseguir per després admetre que tampoc es pot afirmar el contrari. Romeva també va apuntar que ha sentit moltes veus a Europa que no entenen perquè Catalunya vol la independència però reconeix el seu dret a fer-ho i accepten que hauran de respectar el resultat.

El president de l'ANC, Jordi Sánchez, va posar l'accent en destacar que la candidatura conjunta independentista ha aconseguit recuperar la il·lusió i va posar sobre la taula "l'excepcionalitat" de les eleccions. En la mateixa línia, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va afirmar que la llista intenta reflectir l'esperit del 9N i de la via catalana. Rull també va admetre que hi haurà "costos de transició" però va garantir que seran "raonables" i que es gestionaran bé. "Tan important és explicar com serà la independència com fer una transició sòlida, raonable i amb tota la seguretat jurídica possible". Per la seva banda, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va destacar que el principal element que cohesiona la candidatura és la coincidència que l'independentisme és "transversal i polièdric". A més, va esperonar a sortir a guanyar: "Ara, a la campanya, a sortir, gaudir i guanyar perquè ara sí que només depèn de nosaltres", va concloure.

La legalitat i "els altres"

El conseller de Presidència, Francesc Homs, va remarcar ahir que no poden "acceptar que la legalitat són els altres -Espanya-", perquè ve a través de la "legitimació democràtica" de les urnes i va recordar que "en l'època de Franco també hi havia una legalitat", encara que creu que no són èpoques comparables.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller va confirmar que la candidatura conjunta de CDC i ERC per al 27S es presentarà dilluns a la tarda.

El conseller va comentar també la "desconnexió" de la "legalitat espanyola", que se supliria amb una llei catalana de "transitorietat", prevista en el full de ruta a aplicar en cas que la llista sobiranista de CDC i ERC guanyi les eleccions del 27S per majoria absoluta.

Homs va dir que si Catalunya se supedita sempre a les lleis espanyoles no serà "mai lliure": "Sempre tindrem les imposicions d'aquesta legalitat espanyola que és d'una arbitrarietat absoluta i d'una mica respecte a la voluntat democràtica absoluta". Homs va dir que Catalunya té la seva pròpia "troica": "el Govern central i el TC".