Regió 7

El rei exalça la Constitució i apel·la Mas a respectar la llei

El President de la Generalitat nega haver actuat fora de la legalitat

24.07.2015 | 07:44
Felip VI i el President de la Generalitat, asseguts de costat en l´acte d´ahir
Felip VI i el President de la Generalitat, asseguts de costat en l´acte d´ahir

El rei Felip VI va assegurar ahir davant el President català, Artur Mas, que la Constitució ha donat "una de les etapes més llargues d'estabilitat i progrés" a Espanya i va recordar l'obligació de totes les institucions de l'Estat de "respectar la llei" per a una "convivència en pau i llibertat".
El monarca va presidir ahir a Barcelona l'acte de lliurament de despatxos als 35 nous jutges de la 65a promoció de l'Escola Judicial. A l'acte, i en una conversa informal amb la premsa quan es disposava a marxar, el President català, Artur Mas, va advertir als periodistes que no pensava informar de les seves converses amb el rei, però va admetre que va estar xerrant amb el monarca sobre l'Escola Judicial de Barcelona. Davant la insistència dels periodistes perquè reaccionés al discurs del monarca, el President de la Generalitat li va restar importància i es va limitar a contestar: "no ens hem saltat la llei".
El monarca va subratllar als nous jutges la seva "obligació de preservar" l'Estat social i democràtic de dret que consagra la Constitució. En aquest sentit, va insistir que "per al poder judicial, com per a la resta d'institucions de l'Estat, el respecte a la llei mai ha estat ni és un mer tràmit, una mera formalitat, una alternativa".
"En la seva arrel més profunda, respectar la llei és la font de legitimitat i l'exigència ineludible per a una convivència democràtica en pau i llibertat", va afegir Felip VI en la primera ocasió que presidia com a rei l'acte de lliurament de despatxos als nous jutges.
El monarca, que va compartir la taula presidencial amb Artur Mas assegut a la seva esquerra, va afirmar que la Constitució estableix que "Espanya es constitueix en un Estat social i democràtic de dret que propugna la justícia, la igualtat i el pluralisme polític com un dels valors superiors del nostre ordenament jurídic".
Felip VI va destacar que "la seva conquesta ha estat una aspiració llarga i legítimament sentida i desitjada per tots", per la qual cosa, segons la seva opinió, "la seva plena vigència és imprescindible per al funcionament de la nostra comunitat política i per al nostre desenvolupament econòmic i social".
Felip VI va dir als jutges que tenen "la gran responsabilitat de vetllar per l'observança de l'Estat de dret", una responsabilitat que comparteixen "amb altres institucions, cadascuna dins de les seves respectives competències".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Iceta no veu risc de ruptura amb el PSOE i insisteix que defensarà el «no»

"Avui no col·lidirem amb el PSOE, venim a expressar els nostres arguments", diu a l'entrada del...

La militància convergent avala el nom del PDECat amb el 86 % dels vots

La militància convergent avala el nom del PDECat amb el 86 % dels vots

En la consulta als associats, només hi participa una mica més del 30 % dels censats registrats

Els associats del PDECat ratifiquen el nou nom del partit amb el 85,7% dels vots

Els associats del PDECat ratifiquen el nou nom del partit amb el 85,7% dels vots

La direcció es mostra "satisfeta" pels suports obtinguts malgrat les dificultats de l'Estat

Centenars de persones demanen el «no» a Rajoy davant de la seu de Ferraz

Centenars de persones demanen el «no» a Rajoy davant de la seu de Ferraz

Els manifestants sol·liciten la celebració d'un Congrés extraordinari i unes primàries per elegir...

Enllaços recomanats: Premis cinema