Mariano Rajoy va esmentar ahir el procés sobiranista com el primer "risc" per a l'Estat i per a la recuperació econòmica i va advertir que el seu govern "no permetrà" que culmini el procés de secessió. "No hi haurà independència de Catalunya de cap de les maneres, no és possible", va afirmar durant la roda de premsa de balanç del curs polític que va oferir a La Moncloa. Segons Rajoy, la llista conjunta "no espanta" el seu executiu, que fins ara, va considerar, ha donat una resposta "prudent i proporcional" davant de cada passa endavant executada en el procés sobiranista, i "no ha cedit en res que no havia de cedir".

El president espanyol va mantenir inalterada la seva posició tradicional i va reiterar que el seu govern "vetllarà pel compliment de la llei" i sempre "defensarà la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat entre els espanyols". "No permetrem que es privi els ciutadans de Catalunya de la seva triple condició de catalans, europeus i espanyols", va dir, perquè "Espanya és un país seriós, i en cap país seriós es pot pretendre violentar la llei o treure'n un rendiment polític".

Donaran la batalla

Tal com havia afirmat anteriorment en altres ocasions, va insistir que tothom podia definir "com vulgui" aquestes eleccions del 27-S, però "són unes eleccions autonòmiques" perquè "les plebiscitàries no existeixen". "Són unes eleccions per elegir un parlament i que tenen assumptes importants, però són eleccions autonòmiques i és bo que tots en siguem conscients", va sentenciar.

En aquest marc, va afirmar que al seu govern "no l'espanta en absolut" la llista de Junts pel Sí perquè "cadascú es presenta a les eleccions com estima oportú". "Mas es presenta amb una persona que venia del partit comunista, una altra d'ERC i una del PSUC" i "té perfecte dret de demanar als seus electors clàssics que votin la llista", va dir, però també "té una obligació, que és complir la llei".

Rajoy també va advertir sobre els efectes que pot tenir qualsevol incompliment de la llei per part del parlament que surti escollit a Catalunya. "Si cadascú interpreta, retorça la llei o, simplement, se la salta, és elemental que no es podria mantenir l'essencial convivència per què hem lluitat tants anys", va sentenciar.

En tot cas, i de cara a aquests comicis, Rajoy va assegurar també que els membres del seu govern i del Partit Popular "donaran la batalla" en la defensa dels "moltíssims milions de ciutadans" de Catalunya que se senten catalans, espanyols i europeus al mateix temps. També va referir-se a la possibilitat de consensos entre els partits unionistes després de les eleccions del setembre. "Estic convençut que els partits que defensem la constitució i la unitat d'Espanya estarem d'acord", va dir, tot i que va recordar que "el PSOE" havia pactat amb "independentistes" als ajuntaments de Badalona i Castelldefels.

L'article 155

Respecte a la possibilitat que l'executiu espanyol acabi aplicant l'article 155 de la Constitució i suspengui l'autonomia de Catalunya en cas de declaració d'independència, Rajoy va mostrar-se ambigu. "L'article 155 és a la Constitució i no tinc res a dir", va respondre.

Segons Rajoy, "trencar un procés d'unió de la UE, sortir de la moneda única i del BCE no té sentit i no es produirà de cap de les maneres", va dir abans d'insistir que "hi ha persones que no han actuat amb la responsabilitat deguda i no han estat a l'altura de les circumstàncies", en referència a Artur Mas.

El president espanyol va insistir que la resposta que el seu govern ha donat al sobiranisme "ha estat prudent, proporcional" i "no hem cedit en res que no havíem de cedir, en res". En aquest marc va afirmar també que "no es penedeix" d'haver presentat un recurs d'inconstitucionalitat contra l'Estatut de Catalunya. "Quan algú veu que es violenta la legalitat ha d'actuar", va dir, malgrat que va insistir que ara "l'important és el futur".

Preguntat pels periodistes per la possibilitat que s'estableixi un diàleg amb el president de la Generalitat sobre la situació a Catalunya, Rajoy va deixar anar que ell està disposat a parlar amb "tothom". Tanmateix, al mateix temps va dir que "no és fàcil tenir un diàleg amb algú que pretén fer un referèndum". "Cap president d'Espanya pot acceptar això, que és impensable", va dir en referència a les intencions dels partits independentistes, perquè "no hi ha president del govern que estigui disposat que el seu país deixi de ser el seu país, és un disbarat".