La titular del Jutjat d'Instrucció número 45 de Madrid no ha admès a tràmit les dues querelles interposades contra el fundador de Podem Juan Carlos Monedero per suposat frau fiscal en considerar que "no hi ha indicis de delicte per obrir diligències prèvies".

La decisió judicial s'ha basat en què l'exdirigent de la formació va regularitzar la seva situació fiscal amb l'Agència Tributària per uns treballs d'assessoria a governs llatinoamericans abans que es presentessin aquestes querelles, que s'havien acumulat en un sol jutjat en denunciar els mateixos fets, van informar fonts judicials.

Monedero rebre 425.150 euros a final del 2013, a través d'una empresa inscrita al registre mercantil, per uns treballs d'assessoria a governs llatinoamericans sense comunicar-ho a la Universitat Complutense, de la qual Monedero és professor.

La polèmica generada després de la publicació de les informacions sobre els cobraments que va rebre Monedero va ser un dels factors que van portar el fundador de Podem a abandonar la direcció del partit i a allunyar-se de la primera línia de la política.

La decisió de la titular del Jutjat d'Instrucció 45 de Madrid de no admetre les querelles pot ser recorreguda en reforma davant el mateix òrgan judicial que l'ha dictada i en apel·lació davant l'Audiència Provincial de Madrid, va informar el Tribunal Superior de Justícia de Madrid. Una de les querelles va ser presentada pel sindicat Manos Limpias després d'unes informacions d'El Mundo en què s'afirmava que l'exnúmero 3 de Podem acumulava 700.000 euros en tres comptes bancaris procedents de contractes de treball amb el Banc de l'Alba (Aliança Bolivariana per als Pobles de la nostra Amèrica). En la querella, el pseusindicat va acusar l'exdirigent de la formació de presumptes delictes d'organització criminal i falsificació documental contra la Hisenda Pública i societaris. Manos Limpias al·ludia a suposades irregularitats en l'associació cultural Producciones Con Mano Izquierda, on Monedero gestionava relacions institucionals, a la tributació d'ingressos com a assessor de governs llatinoamericans.

En concret, la querella sostenia que Monedero i Iglesias van transferir fons procedents de l'Iran, Veneçuela i Bolívia de l'esmentada associació a la mercantil Caja de Resistencia Motiva 2 Producciones SL i que aquesta societat, controlada exclusivament per Monedero, va adquirir el fons de comerç de l'associació.