El govern xinès ha iniciat una purga de suposats responsables de la tragèdia ocorreguda el dia 12 en una terminal de contenidors del port de Tianjin, tant en la companyia propietària del magatzem com en l'Administració. Sense que encara hagi estat revelat oficialment què va provocar les dues deflagracions, que han deixat 114 morts i 57 desapareguts, les autoritats xineses han decidit començar a assenyalar-ne els culpables.

El primer a revelar-se ha estat que una desena de directius de la companyia propietària del magatzem, Ruihai International Logistics, es troben sota custòdia policial, entre ells el president, Yu Xuewei, i el vicepresident, Li Liang, segons el Diari de Tianjin.

No obstant això, l'organigrama de la companyia és controvertit, ja que, segons la prestigiosa revista financera Caijing, qui la "controla realment" és Dong Mengmeng, fill de l'exdirector de l'Oficina de Seguretat Pública del Port de Tianjin.

A més, l'empresa va operar durant mesos sense la documentació necessària per manejar productes químics perillosos, com és el cas del cianur de sodi que emmagatzemaven els contenidors, segons ha revelat avui l'agència oficial Xinhua.

L'escàndol també va esquitxar les autoritats locals: el Diari del Poble, portaveu del Partit Comunista (PCX), va informar que diversos funcionaris de mig rang de Binhai, el districte portuari de Tianjin, estan sent investigats per sospites que van acceptar suborns. Però l'anunci més inesperat va venir després, quan el Govern xinès va explicar que ha iniciat una investigació contra el responsable de Seguretat Laboral del país, Yang Dongliang, per "serioses violacions de disciplina", eufemisme oficial per referir-se a la corrupció, sense vincular-lo directament amb el que ha passat a Tianjin.

Va ser precisament en aquesta ciutat on Yang va veure com es disparava la seva carrera professional en les passades dècades, des del l'inici en una companyia de productes químics el 1994 fins a l'etapa com a màxim cap del PCX en l'urbs portuària entre 2007 i 2012, que combinava amb el seu càrrec de tinent d'alcalde.

Yang havia participat fins dilluns passat en les reunions del Consell d'Estat (Govern) per dirigir les tasques de rescat i la investigació del desastre, va informar ahir Xinhua, i també va estar present al lloc dels fets.

El Consell d'Estat ha anunciat que ha establert un equip, encapçalat pel viceministre de Seguretat Pública, Yang Huanning, per determinar responsabilitats i definir "la gravetat i naturalesa de l'accident", i que "castigarà severament els responsables".