Les reaccions a les declaracions que va fer dissabte el conseller de Justícia, Germà Gordó, en què es va mostrar obert al fet que una eventual Catalunya independent concedeixi la nacionalitat catalana als ciutadans de la resta dels Països Catalans, en els quals inclou "la Catalunya Nord, el País Valencià, la Franja i Balears" no s'han fet esperar.

El candidat d'UDC a la presidència de la Generalitat, Ramon Espadaler, va defensar ahir que Catalunya comparteix una història i una llengua comuna amb la Comunitat Valenciana i les Balears, però va advertir que la "voluntat de ser nació" correspon decidir-la a aquestes comunitats.

En declaracions a la premsa en la seva visita a les festes del barri barceloní de Sants, el líder d'UDC va dir que és una "obvietat" que Catalunya comparteix una "història comuna" amb València i les Balears i UDC defensarà sempre la "unitat lingüística" als territoris de parla catalana.

No obstant això, el presidenciable d'UDC va opinar que és als ciutadans d'aquests territoris de parla catalana als que correspon decidir "la voluntat de ser una nació".

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va expressar ahir els seus dubtes que una hipotètica independència de Catalunya serveixi per "estrènyer els llaços" amb les comunitats de parla catalana de València i Balears.

En una entrevista a l'emissora RAC1, el dirigent socialista va admetre que aquest concepte "no és innovador", encara que sí ho és "pensar que el fet que una part dels Països Catalans trenqui amb Espanya sigui bo per a la resta".

"Això és discutible", va opinar Miquel Iceta, després d'explicar que ha parlat amb els socialistes Ximo Puig i Francina Armengol, presidents de la Comunitat València i Balears respectivament, i que tots dos estan "una mica sorpresos" de l'actitud de Catalunya en un moment en el qual "podem col·laborar més".

Per la seva banda, el candidat del PPC a les eleccions catalanes, Xavier García Albiol, va assenyalar que aquest tipus de declaracions "totalitàries" recorden "situacions que es van viure a Europa fa molt", i va criticar que en lloc de dedicar-se "a dir aquestes barbaritats i despropòsits" s'haurien de dedicar a treballar perquè els ciutadans "visquin en millors condicions" com, segons el seu parer, fa Cifuentes a la Comunitat de Madrid.

Finalment, el número dos de Ciutadans (C's) a les eleccions catalanes, Carlos Carrizosa, va assegurat que els independentistes "ni saben ni volen governar Catalunya" i que "l'únic que saben fer és separar els ciutadans en dos bàndols i crear incertesa i inestabilitat econòmica i política". També va dir que Ciutadans defensa els interessos dels catalans "sense necessitat d'enfrontar-los entre ells ni amb la resta dels espanyols".