Els nombrosos punts desconeguts de la trajectòria recent de l'atacant del tren entre Amsterdam i París i els seus possibles complicitats centren l'atenció dels investigadors, davant els quals Ayoub El Kahzzani es presenta com un marginal sense ànim terrorista que només volia robar per menjar.

El Kahzzani, que ahir va seguir sent interrogat a la Subdirecció Antiterrorista (SDAT) als afores de París, va negar en les seves primeres declaracions davant la policia els viatges a Síria que se sospita va fer en els dos últims anys i que li donarien un perfil de gihadista, congruent amb el seu atac de divendres al tren Thalys.

L'advocada que el va assistir en ser arrestat a Arras (nord de França), Sophie David, va indicar que El Kahzzani va dir que no havia viatjat a Turquia i encara menys a Síria, "com han afirmat els serveis de l'antiterrorisme espanyol".

La lletrada va precisar que el que va ser el seu client -ja no ho és- sí que va reconèixer haver estat en diversos països europeus en els últims sis mesos, en concret França (sense precisar on ni quan), Àustria, Andorra, Bèlgica i Alemanya.

D'acord amb aquesta versió, durant la seva estada a Brussel·les afirma que era un sense sostre que dormia als parcs de la capital belga- li van robar els papers i l'ús fraudulent d'aquests documents explicaria que els serveis secrets tinguessin indicis que al maig havia viatjat a Turquia, primera etapa per a molts gihadistes internacionals per arribar a Síria. El Kahzzani també ha pretès convèncer els agents que les armes que se li van requisar (un fusell kalashnikov amb nou carregadors plens, una pistola automàtica i un ganivet) se'ls va trobar de forma fortuïta en un parc prop de l'estació de Brussel·les de Midi, on va pujar al tren amb la intenció de "cometre un atracament per menjar".

El primer ministre belga, Charles Michel, va declarar ahir a la televisió francesa que els seus serveis secrets havien rebut l'avís (no va especificar de qui) que El Kahzzani estava a Bèlgica, però sense elements necessaris per localitzar-lo. Per això va demanar una harmonització dels fitxers dels països europeus al respecte.