Un tribunal romanès va dictar ahir extradir Sergio Morate perquè sigui jutjat a Espanya com a presumpte autor el doble crim de les joves de Conca, una sentència que l'acusat encara pot recórrer a la Cort Suprema del país balcànic.

"He emès la petició d'extradició de l'acusat i el lliurament dels seus béns a Espanya", va anunciar el jutge Flavius Ionescu, de la Cort d'Apel·lació de Timisoara, a l'oest de Romania, després d'escoltar les al·legacions de l'advocada defensora, Claudia Candea.

Gairebé tres hores abans, amb aspecte tranquil i la seva samarreta amb un puma al pit, Morate va reafirmar la seva innocència davant les acusacions d'assassinat i la por per la seva vida en cas que torni a Espanya. "Mantinc el mateix que la vegada passada [de la primera vista el 14 d'agost] i no faig declaracions", va assenyalar Morate.

L'acusat, de 29, no tindria un procés just [a Espanya] "per la mediatització del cas" i pel fet que "tots ja el consideren culpable" del doble assassinat, va afirmar l'advocada Candea. "L'euroordre d'extradició no es justifica perquè no hi ha proves que Morate hagi assassinat les dues joves", va prosseguir la lletrada, que actua d'ofici. Candea i Morate es reuniran avui a la comissaria de Timisoara, on l'espanyol roman en arrest preventiu, per decidir si presenta un recurs que ha d'enviar per escrit màxim cinc dies després de la decisió del dictamen, o sigui, abans de dissabte que ve.

Si la Cort Suprema confirma la sentència inicial, la policia tindrà fins a deu dies per traslladar-lo a Espanya. En el cas que Morate opti per presentar un recurs, l'assumpte passarà a l'Alta Cort de Cassació i Justícia a Bucarest, que disposarà de tres dies per ratificar la decisió del jutge de Timisoara.

Durant l'audiència d'ahir, que va durar prop de mitja hora, l'acusat va accedir que es lliuressin a la Justícia espanyola els seus béns personals trobats a l'apartament on el van detenir a Lugoj (a uns 50 quilòmetres de Timisoara) el dia 13 passat.

El cotxe i el mòbil

Alhora, Morate deixarà que la policia científica investigui la seva targeta del telèfon mòbil i el Seat Ibiza verd, amb el qual es va traslladar fins a Romania, com a mostra de col·laboració en la resolució de la investigació.

Pel que fa a procedir a l'anàlisi del cotxe, les autoritats judicials espanyoles han mantingut el seu silenci sobre el cas per tractar-se d'una investigació sota secret de sumari. La policia romanesa ha assenyalat que desconeix si es desplaçarà des d'Espanya un equip de la policia científica o si al final s'optarà per enviar el vehicle a Espanya perquè sigui estudiat.

Especialistes de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV) de la Policia Nacional van arribar dijous passat a Timisoara i Lugoj per prosseguir les indagacions de la investigació.

Alhora, es van mostrar interessats en la investigació que porta a terme la Justícia romanesa d'Istvan Horvath, un ciutadà romanès acusat de col·laborar amb Morate, a qui havia conegut en una presó a Espanya.

El suposat autor del crim de Conca va ser detingut a Lugoj, una localitat de gairebé 50.000 habitants, per una ordre europea d'arrest dictada per la justícia espanyola.

Se sospita que el assassí va sortir d'Espanya per la frontera de Portbou, a Girona, amb el seu propi cotxe el mateix dia en què van desaparèixer les noies i suposadament les va assassinar.