Centenars de refugiats protestaven ahir al crit d'"Alemanya, Alemanya" i "deixeu-nos marxar" davant de la monumental estació Keleti de Budapest per sol·licitar a les autoritats hongareses que els permetessin pujar als trens que sortien cap a Àustria i Alemanya.

L'entorn de l'estació de metro de Keleti, a prop de la terminal ferroviària, es va convertir en un improvisat camp de refugiats per a un miler de persones, entre elles famílies amb nens petits, que van haver de suportar temperatures de fins a 35 graus.

Les autoritats hongareses van permetre dilluns que uns 3.650 refugiats pugessin en trens amb destinació a Alemanya. Però ahir desenes de policies vigilaven les entrades per impedir accedir als vagons.

Ahir al matí les autoritats van tancar l'estació de tren del tot i després la van tornar a obrir, però prohibint l'entrada als immigrants que no portessin documentació vàlida. Al voltant d'un centenar d'antiavalots custodiava l'entrada principal de l'estació després d'expulsar centenars de refugiats, que mostraven amb indignació els bitllets que havien comprat per emprendre el viatge.

El govern hongarès explica que només compleix el seu deure dins dels compromisos de l'espai de lliure circulació Schengen, com no permetre que persones de tercers països sense el corresponent visat puguin accedir a mitjans de transport internacionals.

Dilluns "ens van donar esperances i ara tornen a tancar l'estació", es lamenta Ahmed resguardat sota una ombra. Aquest ciutadà iraquià viatja amb un germà i una germana cap a Hamburg, a Alemanya, on assegura que té familiars. "Hem preguntat als taxistes quant ens costaria anar fins a la frontera amb Àustria i ens demanen 500 euros, però no tenim aquests diners", es queixava ahir.

I quins són els plans? "Esperarem aquí un parell de dies, potser tornaran a obrir l'estació i podrem viatjar, ja ho veurem", deia amb resignació. Un altre refugiat, Anas, de Síria, afirma que la policia el va fer fora de l'estació quan anava a pujar ahir en un vagó amb un bitllet.

"M'han venut un bitllet i no em deixen utilitzar-lo, tampoc em tornen els diners", es queixava. Anas explicava que ha travessat només els Balcans per, un cop a Alemanya, intentar portar la seva família. "No volia fer passar la meva dona i la meva filla per tantes penalitats i, després de tot el que he viscut en el camí, crec que vaig fer bé", assegurava.

Els voluntaris de MigrationAid, associació hongaresa organitzada a les xarxes socials que distribueix productes de primera necessitat i ofereix atenció sanitària bàsica, criticaven l'actitud policial.

"A causa de la manca de disciplina de la Policia hongaresa, avui hem tingut una situació delicada quan un nen de sis anys s'ha desmaiat entre la multitud i els policies ens han deixat oferir-li el tractament adequat només després d'una llarga disputa", explicava Baba, un els voluntaris.

Ningú sap del cert per què dilluns es va permetre als refugiats agafar els trens i ahir se'ls negava. "La MÁV (la companyia hongaresa de trens) no deixa entrar a l'estació la gent de color, això és discriminatori", afirmava el voluntari, i afegia que l'empresa es negava a tornar els diners als refugiats que van comprar els bitllets després de veure que d'altres havien pogut viatjar dilluns.

"Les autoritats no fan res, sense la nostra ajuda molts no rebrien ni aigua ni menjar", assegurava just abans de començar a repartir el dinar entre els refugiats.