L'Audiència Nacional va confirmar ahir la fiança civil de 88,8 milions d'euros que va imposar el jutge Pablo Ruz a l'extresorer del PP Luis Bárcenas pel cas Gürtel, ja que va concloure que el magistrat no va actuar de forma arbitrària quan va fixar la quantitat. Bárcenas va recórrer el març passat aquesta fiança al·legant que és "desorbitada" i que vulnera els seus drets.

No obstant això, la secció quarta de la Sala Penal va rebutjar rebaixar-la, perquè quan Ruz la va fixar "va observar els deures imposats legalment, sense cap indici d'actuació arbitrària, no raonada i no ponderada".

Els jutges van subratllar que contra la interlocutòria d'obertura del judici oral, on Ruz li va imposar la fiança, no pertoca el "recurs pretès subreptíciament per la part recurrent, no només perquè no ho permet" la llei, "sinó també perquè l'apel·lació està dirigida a casos taxats".

Els 88 milions d'euros corresponen a la suma d'11,5 milions en concepte de responsabilitats civils, 55,1 més per possibles multes a imposar, i l'altre terç preveu la Llei d'enjudiciament criminal.

Ruz, que ja no porta la instrucció de Gürtel des que va tornar al seu jutjat de Móstoles, va dictar el passat 5 de març l'acte d'obertura de judici oral per a 40 imputats per fets de la "primera època" de Gürtel (del 1999 al 2005), entre els quals, tres extresorers del PP, així com per al partit i l'exministra de Sanitat Ana Mato com a responsables civils per lucrar-se de les activitats de la trama.