El teatre municipal de l'Ateneu igualadí va acollir ahir al vespre l'acte institucional de commemoració de l'Onze de Setembre. L'alcalde de Girona i flamat president de l'Agrupació de Municipis per la Independència, Carles Puigdemont, va ser el ponent convidat. Davant de més d'un centenar de persones, Puigdemont va destacar el paper cabdal del món local en el procés cap a la transició nacional i també va insistir que els ajuntaments han de liderar el canvi cap a una nova governança en el nou estat català.

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, convergent com Puigdemont, va presentar l'acte i va destacar la gran mobilització que s'espera de cara a l'Onze de Setembre. Des de l'Anoia, segons va explicar el mateix alcalde, sortiran 48 autobusos plens. Castells va destacar que la via lliure servirà per fer sentir "l'anhel de llibertat, democràcia i justícia social" dels catalans.

Contra l'ambigüitat

El president de l'AMI va iniciar la seva ponència subratllant el caràcter històric de les properes eleccions del 27 de setembre. "Són les eleccions de la nostra vida", va afirmar, ja que els ciutadans són "dipositaris del vot d'aquells que els han precedit i dels que els succeiran".

En aquest context, Puigdemont va afirmar que "no ens podem permetre la indiferència, la renúncia i l'ambigüitat". Precisament, va lamentar "ho hem vist al cap i casal de Catalunya", en referència al ple on es va sotmetre a votació i no reeixir l'adhesió a l'AMI de la capital catalana.

Tot seguit, Puigdemont va destacar la importància de la implicació dels municipis, i va considerar que "sense els ajuntaments no hi hauria procés ni garanties d'aquests procés". L'AMI, creada fa 5 anys, té 740 municipis adherits, dels 947 que hi ha al país, un total del 78%. A més, té una seixantena d'institucions, com consells comarcals i mancomunitat que fan créixer la xifra d'ens adherits fins a 800. Puigdemont va destacar que, després de les darreres eleccions municipals que han comportat canvis en les majoria de nombrosos municipis, només un s'ha donat de baixa de l'AMI. Per a Puigdemont, les xifres demostren que la voluntat d'independència "recorre el país sencer i envia un missatge d'una alta càrrega simbòlica, audible a arreu del món".

Per acabar, el ponent gironí va destacar la necessitat de crear una nova manera de fer en el marc del futur estat català, on els ajuntaments tinguin més pes i liderin una regeneració del sistema democràtic i una nova governança. "Ni ens convé com funciona l'estat espanyol ni tenim cap esperança en la seva transformació si Catalunya continua formant-ne part com a comunitat autònoma", va afirmar.

En acabar la conferència, l'acte institucional va continuar amb un seguici des de l'Ateneu fins a la plaça de l'Ajuntament, encapçalat pels Miquelets de Catalunya. En arribar l'alcalde Marc Castells va llegir una declaració institucional i va hissar una senyera en un pat alt. Els Miquelets van disparar simbòlicament els seus trabucs i les autoritats i assistents a l'acte van acabar cantant l'himen d'Els segadors.