Ni els col·lapses anteriors i posteriors a la celebració de la Diada a Barcelona que va experimentar la línia vermella del metro van evitar que almenys 2.000 berguedans omplissin els seus trams de la Via Lliure, del 35 al 38, sota un sol de justícia, però amb moltes ganes de passar-s'ho bé en la Diada dels valors. El Berguedà va estar enquadrat -com la resta de comarques de la Catalunya Central- en el tram de la solidaritat, de color vermell.

Jaume Duran coordinador de l'ANC dels trams berguedans va comentar que la via s'havia desenvolupat amb normalitat."Ha funcionat tot molt bé, els voluntaris han respost i els de Barcelona ens han acollit molt bé". Des del Berguedà es van desplaçar 38 autobusos de la comarca. S'estima que hi van assistir uns 2.000 berguedans. "És impressionant", deia Duran. "Ha anat tot bé, hi ha hagut una mica d'embús a l'entrada però dins de la normalitat, tothom ha complert bé les seves tasques i ens ha fet bon dia quan deien que potser hi hauria pluja". Duran deia que "estic més que convençut" que la Diada del 2016 "la celebrarem d'una altra manera".

Damunt de l'asfalt de la Meridiana, també hi havia Carme Boixader, que havia estat alcaldessa de Capolat. Explicava a aquest diari que va assistir a l'acte reivindicatiu d'ahir "perquè des que tinc ús de raó estic a favor de la independència de Catalunya". I de la via n'espera que esdevingui "una empenta forta" per a les eleccions del 27 de setembre. Creu que els resultats del comicis encarrilaran el camí cap a al sobirania. "Sóc optimista i, si no va bé, hi tornarem".

Una altra veu que es va deixar sentir va ser la del berguedà d'adopció Ferran Badal, geògraf, professor i músic d'origen valencià. Explicava que com a català i valencià "crec que aquest és el meu lloc" perquè "aquí hi ha tot el meu poble, tots els meus anhels i el meu sentiment i, per tant, crec que sóc on he de ser". Ferran Badal ha estat en les anteriors convocatòries i espera que la d'ahir "sigui l'última". I de cara el 27-S opina que "guanyarem per majoria absoluta sobrada".

Una de les persones que va viure en directe la Via Lliure va ser un personatge històric del catalanisme polític del Berguedà. L'exalcalde de Berga, també del Consell Comarcal i actualment, als seus 80 anys, president d'Òmnium Cultural del Berguedà i també del Casal d'Europa. Jaume Farguell, va desplaçar-se al cap i casal amb el seu vehicle perquè té previst passar el cap de setmana fora de Berga. Per a ell, la citat d'ahir va ser com "el pòrtic d'un llibre que encara s'ha d'escriure" el del futur del país. Alhora, també va suposar un preàmbul de les eleccions del 27-S, ja que ahir va ser el primer dia de la campanya electoral. "Formalment es tracta de veure quin pes té el vot de la dignitat catalana, quants som els catalans que volem la independència". Farguell espera que el resultat dels comicis permetin configurar una majoria suficient per avançar cap a la independència i que l'endemà dels comicis, el 28 de setembre comenci "una nova etapa, tot i que encara caldrà suar la samarreta". Va advertir que en aquest procés "mai no hem d'infravalorar la força d'Espanya, que és un estat, i la Unió Europea, un club d'estats".

El dirigent berguedà és un veterà de les manifestacions de l'Onze de Setembre. Ahir recordava que ja hi participava a la dècada dels 70 en plena transició "quan encara ens havíem d'escapar pel passeig de Gràcia. Llavors, des del Front Nacional de Catalunya, dèiem 'Ni Espanya ni França: Països Catalans'".

La diada d'ahir també va servir per recordar qui fou ànima de l'ANC de Berga, Lluís Ballús, que l'any passat va poder assistir al que va ser la seva darrera Diada, ja que va morir l'11 de febrer d'enguany. Voluntaris de l'assemblea duien un punter vermell petit amb el rostre de Ballús imprès penjat al pit. Els Brams, en la seva actuació a l'escenari alçat al tram 35, van dedicar-li l'emotiva L'últim tirabol.