Per frases com «anirem a per tu, prepara't senyora Pepis», dirigida a Pilar Rahola, o «I si cremem Montserrat, amb el senyor Raguer a dins?», referida al monjo de Montserrat Hilari Reguer, l'equip de juristes Drets ha presentat aquest dimecres als jutjats de Manresa una querella contra el santpedorenc Josep Ramon Bosch, president de Societat Civil Catalana, al qual el grup li atribueix amenaces i injúries a nombroses personalitats catalanes des d´un perfil de Facebook sota la identitat de "Fèlix de Sant Serní de Tavernoles".

Bosch, que aquest vespre de dimecres era un dels convidats d'un debat a l'Espai Rubiralta de Manresa en el qual també participava Francesc Ribera, Titot, ha negat rotundament les acusacions a aquest diari i no ha volgut fer més comentaris.

Segons Drets, al perfil de Facebook, creat l´any 2012, Bosch hauria publicat un elevat número de missatges amenaçadors contra persones que s´han posicionat a favor del dret a decidir dels catalans, com l´actor Toni Albà -en nom de qui Drets actua com a querellant-, Santiago Vidal, Arcadi Oliveras, Artur Mas, David Fernández i els esmenats Pilar Rahola i Hilari Reguer. Es tracta de missatges «profundament injuriosos que contenen odi visceral envers aquestes persones i que són constitutius dels delictes d´amenaces i injúries tipificats als articles 169, 170, 205, 208 i 209 del Codi Penal», ha denunciat Drets en un comunicat.

L'equip també assenyala en el text de la querella que la mateixa pàgina hauria servit a l´autor per celebrar públicament la consumació de diversos delictes, com danys contra béns públics (pals, banderes i altres propietats de consistoris municipals), destrucció de béns privats (banderes penjades als balcons, simbologia catalanista, etc.) i robatoris de material de campanya de partits polítics favorables a la independència de Catalunya. «En algunes ocasions fins i tot ha anunciat delictes poques hores abans que es materialitzessin. El fet que exposi els seus actes consumats de violència agreuja encara més les amenaces que llançava contra diverses personalitats catalanes», remarca Drets.

Altres exemples que aporten els denunciants són injúries com les que Bosch hauria dedicat a l´actor Toni Albà: "Fill de puta. No hi ha més. Un xarnego fastigós que es diu Antonio Álvarez i es fa dir Toni Albà, renegant dels seus origens. FdP". I més endavant: "La direcció, el telèfon i el contacte del fill de puta anomenat ANTONIO ALVAREZ i que es fa dir TONI ALBA (per catalanitzar el nom). Li haurem de dir alguna cosa amb aquest bailet, no?". A continuació publica les dades de contacte del Sr. Toni Albà.

Els advocats de Drets han acompanyat la querella de nombrosos documents que demostrarien que la persona física que s´amaga darrere el pseudònim "Fèlix de Sant Serní de Tavernoles" és Josep Ramon Bosch. Aporten proves com dades dels telèfons (fixe i mòbil) amb què es dóna d´alta a la xarxa social, les coincidències entre el personatge fictici i el real (identificació amb la ciutat de Santpedor, historiador de formació, aficions, amics), imatges on apareix ell mateix en actes de Societat Civil Catalana, o posts redactats de manera idèntica al seu perfil personal oficial i amb molt pocs segons de diferència. Els querellants demanen que la Unitat de Delictes Informàtics del Cos de Mossos d´Esquadra confirmi la IP de l´ordinador des del qual s´han publicat aquestes amenaces i injúries.

El perfil de Facebook denunciat ha deixat d'estar actiu en les últimes hores.

El mes de juliol Drets ja va presentar oposició a l´oficina espanyola de patents i marques perquè Societat Civil Catalana no es pugui registrar com a marca, argumentant que s´estaria apropiant d´una denominació genèrica que defineix un col·lectiu molt ampli de persones. Aquesta acció encara no ha obtingut resposta.

Drets L´associació Drets és una entitat sense ànim de lucre formada per professionals del dret que actua contra la catalanofòbia i en defensa de la societat catalana. En el transcurs del darrer mig any ha acudit en deu ocasions a la Fiscalia, en tres casos per denunciar piulades d´odi i amenaces contra els catalans a la xarxa social Twitter i també contra diversos mitjans de comunicació com ara el diari ABC i diverses personalitats com Felipe González per comparar el dret a decidir dels catalans amb el nazisme.

Drets també va denunciar els partits falangistes pels seus discursos d´odi el 12 d´octubre a Montjuïc, i és acusació popular en el cas dels DNIs dels jutges sobiranistes que va publicar el diari La Razón. Recentment ha posat en marxa un observatori de pluralisme polític als mitjans de comunicació estatals per denunciar la nul·la presència de líders polítics sobiranistes a ràdios i televisions amb seu a Madrid.