El president dels EUA, Barack Obama, va expressar ahir la seva "significativa preocupació" per l'aparent expansió de Pequín al Mar de la Xina Meridional i va encoratjar a una resolució de les tensions, mentre que el seu homòleg xinès, Xi Jinping, va defensar vehementment les accions de seu país.

"Vam tenir converses franques sobre els mars del Sud i l'Est de la Xina i vaig reiterar el dret de tots els països a la llibertat de navegació i sobrevol, i per a un comerç sense impediments", va dir Obama en una conferència de premsa després de reunir-se a la Casa Blanca amb Xi.

"Li vaig expressar al president Xi nostra significativa preocupació sobre la reclamació de terres, construcció i militarització d'àrees disputades, que fan que sigui més difícil per als països a la regió resoldre els desacords pacíficament, i vaig encoratjar una resolució entre els demandants en aquestes àrees", va afegir Obama.

Per la seva banda, Xi va afirmar que "les illes en el mar de la Xina Meridional són territori de la Xina des de temps molt antics".

"Tenim el dret de defensar la nostra pròpia sobirania territorial i els nostres drets i interessos legals i legítims", va subratllar el mandatari xinès.

"L'activitat de construcció que la Xina està emprenent a les illes Nansha no va en contra ni impacta a cap país i la Xina no pretén dur a terme una militarització", va afegir Xi, i va subratllar que les disputes sobre el tema s'han de resoldre "pacíficament".

Xina està redoblant les seves operacions i construccions en illes en disputa, com les Nansha i Spratly, que Filipines reclama, i els Estats Units ha denunciat que Pequín porta a terme una política abusiva en aquestes aigües del Pacífic.

D'altra banda, Obama, Obama, va manifestar de manera "franca" a Jinping, la seva preocupació pel "problemàtic" moment pel qual passen els drets humans en aquest país.

"Vaig expressar de manera franca la nostra ferma opinió que impedir que els periodistes, els advocats, les organitzacions i els grups de la societat civil actuïn en llibertat, o tancar esglésies i denegar un tracte igualitari a les minories religioses, és problemàtic i impedeix a la Xina i al seu poble assolir el seu ple potencial", va dir Obama.

El president dels EUA va aprofitar la primera visita d'estat del governant xinès als Estats Units per reafirmar el "suport indestructible" del seu país als Drets Humans i les llibertats fonamentals de totes les persones, incloses les de reunió, expressió, premsa i religió.

En el seu torn de paraula, Xi va assenyalar que, encara que "la democràcia i els drets humans són el procediment comú de la humanitat", "s'ha de reconèixer que els països tenen diferents processos i realitats històriques".

"S'ha de respectar als pobles de tots els països en el seu dret a triar el seu propi desenvolupament independent", va afegir el màxim mandatari xinès en la roda de premsa.