Els presidents de les entitats sobiranistes, Jordi Sànchez i Quim Torra, d'ANC i Òmnium respectivament, creuen que el resultat de les eleccions d'aquest diumenge al Parament atorguen "legitimitat" perquè s'iniciï el procés cap a la independència.

Torra va demanar "a tothom" que s'accepti aquest mandat democràtic, que desmenteix "la majoria silenciosa". Després del "joc brut" i amb "mà estesa" cap a totes les formacions polítiques, Sànchez i Torra es van mostrar convençuts que hi haurà acord en la negociació entre Junts pel Sí i CUP per investir un president de la Generalitat. "No ens pertoca dir a nosaltres quin ha de ser el punt d'encaix, demanem discreció", va concloure Sànchez.

Tant Jordi Sànchez com Quim Torra van atorgar legitimitat als resultats del 27-S com un mandat cap al nou Parlament per posar fil a l'agulla cap a una república catalana. "Hem arribat a un resultat històric, el sí ha guanyat de forma nítida i inapel·lable, res pot tornar a ser igual", va dir Torra. De fet, hi veu "irreversibilitat" i va vaticinar que la Catalunya autonòmica ja està "desapareguda". En aquest sentit va felicitar les candidatures que han lluitat per la independència i també les que volen "un canvi".

Després de "joc brut d'amenaces i por" per part de dirigents de l'estat, Torra va demanar tant a les institucions espanyoles com ales internacionals que acceptin el mandat democràtic. "Plenament legitimat", veuen el Parlament, i així ho han fet saber als nous diputats. "Anhelem la declaració d'inici del procés d'independència que haurà de formular el proper Parlament constituït", va reclamar. Després, la negociació amb l'Estat i el món i el procés constituent. "No tenen només el dret i la legitimació per fer-ho sinó el mandat explícit perquè ho tirin endavant", va reblar.

Al seu torn, Jordi Sànchez va recordar que l'elevada participació ha desmentit la majoria silenciosa que "suposadament s'agitava contra la majoria independentista". "Ningú més podrà utilitzar mai la existència d'una majoria silenciosa en contra dels resultats" que posen "negre sobre blanc" cap on ha d'anar el futur polític de Catalunya. Van recordar que els vots a favor del sí han guanyat a totes les comarques i a Barcelona capital. I a més, Torra va deixar clar en aquest sentit que no hi ha canvi ni procés constituent possible sense l'independentisme, en clara referència a Catalunya Sí que es Pot. Tant Torra com Sànchez es van mostrar convençuts que JxSí i la CUP actuaran de manera "ràpida, i eficaç" per complir el mandat de la ciutadania. Això sí, Sànchez els va demanar que ho facin pensant "en el conjunt del país" i per tant amb "mà oberta i estesa" durant el procés constituent a totes les formacions perquè sigui "participatiu i inclusiu".

Els màxims dirigents de les dues entitats sobiranistes es van mostrar convençuts que hi haurà entesa entre les formacions de Raül Romeva i Antonio Baños sobre la investidura de la presidència de la Generalitat de Catalunya. "Ens cal mediació internacional, però nosaltres serem capaços de posar-nos d'acord, només faltaria", va exclamar Torra.

Això sí, ni un ni altre no van voler entrar a valorar qui ha de ser el presidenciable ni com s'ha de produir l'encaix entre les dues candidatures que defensen obertament la independència de Catalunya. "Som conscients que hi ha un cert neguit, però tenim la tranquil·litat absoluta, sabem que la responsabilitat no es tirarà per la borda; sense prejutjar la sortida de la negociació estem convençuts que hi haurà acord", va afegir Sànchez. El president de l'ANC va reiterar que no els pertoca fer de llima entre les dues formacions però sí que els va demanar "discreció" en la negociació.

Tant Torra com Sànchez donarien la benvinguda a un referèndum que proposés la comunitat internacional a l'estat sobre el futur polític de Catalunya, "seria una excel·lent notícia", va dir el dirigent d'Òmnium. A més, veu possible guanyar-lo perquè dels 500.000 vots que van donar suport a partits com CSQEP, Unió o els animalistes només en caldrien el "15%" per assolir la majoria en referèndum a favor del sí. "És una dada per pensar-hi", va dir en assegurar que aquest 27-S "ha votat tothom perquè hi ha una abstenció estructural".