Regió 7

Obama diu que cal "un nou líder" a Síria per derrotar l´Estat Islàmic

Rússia critica que Estats Units s'atorgui funcions que minen els esforços de Nacions Unides

30.09.2015 | 20:00
Obama i Putin conversen als passadissos de Nacions Unides, ahir
Obama i Putin conversen als passadissos de Nacions Unides, ahir

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha defensat que no podrà derrotar el grup gihadista Estat Islàmic (EI) a Síria sense una sortida del poder del president de Síria, Baixar al-Assad, qüestió en què difereix de Rússia i l'Iran.
"A Síria, derrotar l'EI requereix, crec jo, un nou governant", va dir Obama en una cimera per combatre l'EI i l'extremisme violent convocada pels Estats Units a la seu de Nacions Unides.
"Aquest serà un procés complex i estem preparats per treballar amb tots els països, inclosos Rússia i Iran, per trobar una solució política", va afegir.
Obama es va reunir aquest dilluns a les Nacions Unides amb el president de Rússia, Vladímir Putin, i tots dos van ratificar les seves diferències sobre el paper d'Al-Assad en el futur de Síria.
Davant d'un centenar de països congregats a la cimera sobre l'EI, Obama va garantir que els gihadistes "acabaran perdent, perquè no tenen res a oferir excepte violència i mort".
"Prevaldrem, però això requerirà diligència, concentració i un esforç sostingut per part de tots nosaltres", va indicar Obama, segons el qual la coalició internacional en què participen uns 60 països "ha demostrat que l'EI pot ser derrotat en el camp de batalla".
Va dir que els gihadistes "han perdut gairebé un terç de les àrees poblades de l'Iraq que havien controlat", i a Síria "han estat expulsats de gairebé tota la regió fronterera amb Turquia".
Per la seva banda, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va dir que les Nacions Unides poden donar suport al combat contra EI mitjançant "un esforç especial per arribar als joves, la construcció d'institucions que veritablement retin comptes" i la garantia que "el respecte a la llei i els drets humans no són negociables".
Rússia va rebutjar ahir la cimera antiterrorista proposada per Obama, en considerar que se solapa amb els esforços de l'ONU, i alhora va instar a debatre una resolució per coordinar la lluita internacional contra el terrorisme.
"Estats Units no hauria de portar l'aigua al seu molí i prendre les funcions de l'ONU", va dir Vitali Txurkin, ambaixador rus davant l'ONU, a mitjans locals. Segons Txurkin, aquesta iniciativa "mina els esforços de l'ONU", ja que aquesta "té la seva estratègia", que pot ser posada en pràctica en el marc de Nacions Unides.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

El PSOE acorda l´abstenció a Rajoy i posa fi als deu mesos de bloqueig

El PSOE acorda l´abstenció a Rajoy i posa fi als deu mesos de bloqueig

La resolució va ser ratificada per 139 vots a favor, mentre que 96 dirigents es van mantenir...

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

Puigdemont, disposat a anar la presó per celebrar el referèndum

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en una entrevista a la revista...

Rufián: «El PSOE té de socialista, d´esquerres i obrer el que jo tinc de capellà»

Rufián: «El PSOE té de socialista, d´esquerres i obrer el que jo tinc de capellà»

El diputat creu que Rajoy és més fort ara que fa sis mesos pel discurs "hegemònic i reaccionari"...

Enllaços recomanats: Premis cinema