Rússia va bombardejar ahir per segon dia consecutiu el territori sirià, on activistes i opositors van assegurar que va atacar àrees controlades per faccions rebels, sense presència de gihadistes de l'Estat Islàmic (EI).

En aquesta jornada, els avions russos van tenir com a blanc les zones de Yisr al-Shogur, Jan Shijun, Kafr Nabel i al-Ahrash, a la província septentrional d'Idleb, així com la plana d'al-Gab, a la central de Hama, i el nord de Homs, també al centre, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans.

La majoria d'aquests llocs està sota el domini del Front al Nusra, filial siriana d'Al-Qaida, i altres grups aliats que lluiten contra l'exèrcit del president sirià, Baixar al-Assad.

En declaracions a Efe, un comandant de l'opositor Exèrcit Lliure Sirià (ELS), el general Ahmad Rahal, va afirmar que la força aèria de Rússia va colpejar ahir posicions de la seva organització a Jan Shijun i Kafr Nabel, després de bombardejar ahir la base d'una de les seves brigades, l'Exèrcit d'Al Aza (honor), a Hama. Els rebels de l'ELS, de tendència moderada, reben suport militar dels EUA i estan vinculats a la Coalició Nacional Síria (CNFROS), principal aliança política opositora.

Rahal va destacar que en cap de les àrees bombardejades pels russos entre abans d'ahir i ahir hi ha presència de combatents de l'EI. "Rússia està atacant zones que són vitals per al règim, perquè són a prop de llocs habitats pels alauites (credo que professa al-Assad) -va indicar aquesta font. Si de veritat volen destruir l'EI, haurien d'anar a Hasaka, Al Raqa i Deir al-Zur".

Per la seva banda, Estats Units i Rússia van començar ahir contactes de manera "cordial i professional" en matèria militar per evitar topades a Síria, on duen a terme atacs aeris, segons van informar fonts governamentals.

El portaveu del Pentàgon, Peter Cook, va indicar que aquest primer contacte es va produir a través d'una videoconferència d'una hora, amb la participació de Elissa Slotkin, secretària adjunta de Defensa per a Assumptes de Seguretat Internacional.

"L'intercanvi va ser cordial i professional", va explicar Cook en una roda de premsa i va assegurar que Washington no va a compartir intel·ligència amb Rússia i l'objectiu es limita a evitar "una escalada de tensió". A la vigília dels atacs, el president Obama i el rus Putin van mantenir a Nova York una reunió en què es va acordar mantenir canals de comunicació per evitar xocs i accidents a Síria.