L'exvicepresident del govern Rodrigo Rato defraudava també a la Hisenda Pública ingressos per la seva assistència a diversos congressos i conferències que, a través de la societat Arada, acabaven a Vivaway, una firma constituïda al Regne Unit i administrada des del paradís fiscal de l'illa de Guernsey.

Aquesta és una de les conclusions a què arriba l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) en el seu informe sobre la fortuna de l'exministre d'Economia, segons revela avui el titular del jutjat d'instrucció número 31 de Madrid, Antonio Serrano-Arnal.

A partir d'aquí, els diners passaven de Vivaway a Kradonara 2001, una altra empresa propietat de Rato amb seu a Espanya, que rebia aquests ingressos i d'altres per acabar mantenint la mercantil alemanya Bagerpleta GmbH, l'única activitat de la qual és l'explotació d'un hotel a Berlín, en el qual l'exdirector gerent de l'FMI posseeix el 50%. Aquesta societat alemanya ha rebut també 100.000 euros de Telefónica i 1,05 milions d'origen desconegut, directament a través de Vivaway i Kradonara, l'epicentre de l'entramat societari de Rato. I és que només aquesta última companyia, tal com va advertir la Fiscalia Anticorrupció, va rebre 6,5 milions procedents de l'estranger, i l'origen es desconeix.

El 2006, 2007, 2011 i 2014, Kradonara va obtenir directament a través de diferents transferències 3,4 milions, a les quals cal sumar d'altres per valor de 3.047.000 rebudes des de la seva matriu, la signatura Vivaway, de la qual és beneficiari últim Rato.

Al seu torn, Vivaway va rebre 2,5 milions entre 2013 i 2014 de la societat panamenya Wescastle Corporation, amb domicili a Ginebra, reconeguda per Rato en la seva declaració de béns a l'estranger, i una mica més de 850.000 euros el 2012 i 2013 de la societat Xarxa Rose, el domicili estaria a les Bahames.

D'altra banda, el jutge Serrano-Arnal recorda, en una resolució emesa ahir per demanar al Suprem que aclareixi quin tribunal ha de continuar la investigació, que Kradonara ha rebut de la societat Albisa prop de 800.000 euros.

Albisa Inversions estava controlada per Alberto Portuondo, a la presó provisional des de mitjan agost i que va cobrar més de dos milions d'euros en comissions il·legals de les empreses que van guanyar el concurs de publicitat de Bankia. Els investigadors creuen que una part d'aquests diners va anar a parar a Kradonara, que, en última instància, va destinar 450.000 euros més a la firma alemanya amb la qual Rato participa a l'hotel de Berlín.

Per la complexitat d'aquest cas i el moviment de diners més enllà de les fronteres espanyoles, la Fiscalia Anticorrupció considera que el cas ha de ser assumit per l'Audiència Nacional, una qüestió sobre la qual haurà de decidir ara la Sala Penal del Tribunal Suprem.

D'altra banda, el gerent de confiança de Rodrigo Rato i nou acusat d'actuar com a testaferro, Miguel Ángel Montero, i la secretària personal de l'exvicepresident del Govern, Teresa Arellano, van sortir en llibertat sense fiança després de declarar davant del jutge que investiga la fortuna de l'exdirector gerent de l'FMI.

El titular del Jutjat d'Instrucció número 31 de Madrid, Antonio Serrano-Arnal, va interrogar Montero durant una hora i mitja i la secretària personal de Rato una hora. Segons fonts jurídiques, tots dos van quedar en llibertat sense fiança, però estan imputats per delicte fiscal, de corrupció entre particulars i de blanqueig de capitals, i hauran de comparèixer un cop al mes davant del jutge.

La Guàrdia Civil va detenir dimecres passat al matí el nou presumpte testaferro i la secretària de Rato, a qui va traslladar a les dependències policials de Tres Cantos.