S&P rebaixa la nota de Catalunya perquè preveu "tensió política creixent"

L'agència de qualificació agreuja la consideració del deute català com a "bo porqueria" després del 27-S

10.10.2015 | 00:00

L'agència de qualificació Standard & Poor's va rebaixar la nota de Catalunya a llarg termini de BB a BB- perquè preveu una "creixent tensió política" amb el govern espanyol després del 27-S.
En una nota, S&P creu que el govern espanyol continuarà subministrant liquiditat a la Generalitat, però que la coordinació entre els dos executius es pot veure "compromesa" per l'actual context polític, que al mateix temps també "pot interferir" el compromís del Govern per "retornar el deute" a l'executiu espanyol. A més, suggereix la possibilitat que la Generalitat no compleixi els objectius de dèficit per al 2016.
"Preveiem que el govern espanyol seguirà volent aportar ajuda financera a Catalunya i que tot i la possibilitat de l'increment de les tensions polítiques, el Govern català l'acceptarà", pronostica S&P, que justifica aquesta rebaixa en la nota amb "l'alt risc de disfunció en la comunicació i la completa coordinació entre dos governs" i per la capacitat "molt dèbil" de la Generalitat per executar el pressupost i la seva "alta càrrega de deute".
A més, considera que la liquiditat del Govern és "menys que adequada" i alerta de la "baixa capacitat intrínseca per generar ingressos".
D'altra banda, S&P constata que Catalunya és la comunitat més rica de l'Estat i que l'any passat va representar el 19% del PIB a l'Estat i va sumar el 25% de les exportacions. També reflecteix que la renda per capita és el 118,5% de la mitjana espanyola, o el 111% de la mitjana europea. "Malgrat això, Catalunya no pot beneficiar-se de la seva relativa riquesa i els impostos perquè és un contribuïdor net per equilibrar les balances el sistema financer espanyol", explica l'agència de qualificació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema