La jutgessa de Ceuta Carmen Serván ha arxivat la causa contra els 16 agents de la Guàrdia Civil acusats d'homicidis imprudents i lesions en considerar que van fer un ús "correcte" del material antiavalots a l'entrada massiva d'immigrants per la frontera del Tarajal, 15 dels quals van morir.

La interlocutòria, de 32 pàgines, recorda que els agents van actuar en l'exercici de la seva "funció de custòdia i vigilància de la frontera" davant una entrada massiva protagonitzada per uns 250 immigrants subsaharians el matí del 6 de febrer del 2014.

La jutgessa recorda que els agents estan autoritzats per utilitzar mitjans antiavalots reglamentaris i assenyala que "no hi ha cap indici que permeti afirmar que els agents imputats van fer un ús inadequat del material antidisturbi, i tenint en compte que no hi ha un protocol que reguli la utilització d'aquest material en el medi aquàtic". Considera que els agents van utilitzar aquest material amb "efecte dissuasiu", confiant que aconseguirien el seu objectiu de "detenir l'avanç" dels immigrants d'arribar a les costes espanyoles.

Segons l'acte, els agents poden utilitzar el material "sempre ajustat als principis d'oportunitat, congruència i proporcionalitat. La mera utilització del material no pot ser qualificada com a imprudent".

En la resolució, Carmen Servan va afirmar que els immigrants "no eren persones en perill al mar" que necessitin ajuda en el sentit referit en el Conveni Internacional per a la Seguretat de la Vida al Mar.