ERC no va descartar ahir la possibilitat que es presenti per separat de CDC a les eleccions al Congrés dels Diputats. El Consell Nacional d'ERC Va debatre com concórrer a les eleccions del 20-D. Les premisses que els republicans van posat sobre la taula és que la llista sigui "transversal, cívica i progressista" i que sigui Joan Tardà el primer militant d'ERC a la llista.

Fonts del partit van assegurar que no hi ha res tancat i que se sospesa la possibilitat de concórrer per separat de CDC però també la de presentar-se junts al Congrés. Aquests dirigents van destacar la bona sintonia entre les dues formacions i que es treballa per decidir-ho de mutu acord. El que tenen clar els republicans és que "no cal tornar a fer un referèndum" i que no es repetiria una marca com Junts pel Sí.

Ahir no es va aprovar ni votar cap resolució, però el partit va emetre un comunicat en què s'assegurava que volen impulsar "una llista transversal, de perfil cívic i progressista". Diversos dirigents republicans van assegurat que en ferm no hi ha descartat cap escenari: tampoc el de concórrer finalment per separat de CDC el 20-D.

De moment, els republicans van posar algunes premisses sobre la taula: que la llista sigui socialdemòcrata i progressista, que tingui un perfil més metropolità i que passi per la generositat, tal com va apuntat el seu líder, Oriol Junqueras, en la intervenció oberta.

Tant el comunicat com diverses fonts van deixar clar també que no volen que el 20-D es converteixi en un altre plebiscit perquè consideren que les eleccions del 27-S ja van ser el referèndum. "No cal tornar a fer un referèndum". Per això, la marca Junts pel Sí ara per ara està descartada pels d'Oriol Junqueras. En canvi, no rebutgen compartir amb CDC un programa si finalment van per separat.

"Esquerra continuarà les trobades amb altres formacions polítiques per compartir la diagnosi i establir àmbits de col·laboració", conclou el comunicat. La direcció d'ERC també va avalar que sigui el diputat Joan Tardà el primer militant que representi els republicans a les eleccions del 20-D. Això no el converteix en cap de llista perquè ERC sospesa presentar de número 1 un independent, tal com ja va passar en les darreres eleccions, en què Alfred Bosch va encapçalar la llista dels republicans com a independent.

Fa tres dies el conseller de la Presidència, Francesc Homs, es va postular per encapçalar la llista de CDC i va avançar que el seu partit i ERC anirien plegats al Congrés, tot i que caldria buscar la forma més pràctica de maximitzar els vots. La repetició de la fórmula de Junts pel Sí no la veia necessària.