El líder de Podem, Pablo Iglesias, va respondre ahir al president del govern, Mariano Rajoy, que "la democràcia consisteix" a dialogar, no amb qui pensa igual, "sinó diferent", i li va retreure ser "un complet irresponsable" en la seva gestió del debat independentista.

Iglesias es va pronunciar així durant la presentació del Comitè de Campanya de Podem i després que Rajoy digués ahir que no havia trucat a Podem per analitzar la situació a Catalunya perquè no compartia la seva defensa del "dret d'autodeterminació". El candidat de Podem a la presidència del govern li va respondre directament: "Mariano, la democràcia consisteix en el fet que el diàleg té sentit establir-lo, no tant amb qui no pensa igual, sinó amb qui pensa diferent. Estic convençut, Mariano, que si hi penses estaràs d'acord amb mi".

Iglesias, que creu que Rajoy "no passaria un examen senzill de Ciència Política", es va comprometre a parlar amb tothom si és president del govern, i va acusar Rajoy d'haver-se convertit en el cap de campanya d'Artur Mas, de la mateixa forma que Mas s'ha convertit en el cap de campanya de Rajoy. I va insistir que Rajoy hauria d'assumir la seva "responsabilitat d'Estat" i no buscar rèdits electorals "incendiant" Catalunya. A Iglesias li sembla que la posició de Rajoy és molt representativa de "a qui considera adversari electoral i a qui no".

"Sembla que estava assenyalant la futura coalició a la qual li agradaria aspirar", va dir en referir-se al fet que el president parlés dimarts amb els líders del PSOE, Pedro Sánchez, i Ciutadans, Albert Rivera, després de conèixer-se la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP.

El número dos de Podem i director de campanya, Íñigo Errejón, va posar èmfasi que a Espanya hi ha una crisi territorial que cal abordar amb "propostes valentes" com el blindatge constitucional del dret a decidir que proposa Podem des del "reconeixement de la plurinacionalitat" i el lliure acord.