El líder del PSC, Miquel Iceta, va anunciar ahir la seva voluntat d'impulsar una Aliança pel Seny i el Catalanisme que aglutini, al voltant del "catalanisme moderat", partits polítics, societat civil, entitats empresarials i sindicals en un "compromís patriòtic per la dignitat nacional".

En una conferència al Col·legi d'Advocats de Barcelona, titulada "El catalanisme social i federal del segle XXI", Iceta va lamentar que CDC ha deixat "orfe" el seu espai tradicional del centredreta català, i va llançar un avís a Convergència. "Si CDC deixa lliure l'espai que fins avui era capaç d'aglutinar de sectors conservadors, liberals o socialdemòcrates moderats, serem altres partits els que l'ocupem defensant projectes catalanistes d'ordre que no volen transitar al precipici de la independència unilateral", va assenyalar. Va assegurar així que el PSC vol "passar a l'ofensiva" per recuperar el seu "paper central" en la política catalana i, en aquest sentit, va subratllar la seva intenció de "contribuir a configurar col·lectivament una Aliança pel Seny i pel Catalanisme", per fer front "als patriotes del desastre".

Un projecte "transversal" que, segons el seu parer, "ha de ser compartit per tots aquells partits, entitats de la societat civil, organitzacions sindicals i empresarials, referents culturals i associatius i persones de referència que, des de diferents òptiques i sensibilitats, tinguin com a objectiu aparcar utopies polítiques" i treballar per l'estabilitat institucional, la recuperació econòmica i perquè Catalunya se senti "còmoda" a Espanya.

A l'acte hi van assistir centenars de persones, entre les quals Lluís Rabell (SíQueEsPot) i Benet Maimí (Unió), l'expresident José Montilla, la cap de llista del PSC al 20-D, Carme Chacón, l'exministre Narcís Serra i l'exprimer secretari socialista Pere Navarro.