Després que Rajoy dinés abans-d'ahir amb Pedro Sánchez per parlar de la situació política catalana, i en parlés ahir per telèfon amb Albert Rivera, aquest serà rebut avui a la Moncloa, igual com ho serà també Pablo Iglesias, líder de Podem. Rivera va anunciar ahir que proposarà al president del govern i al secretari general del PSOE un pacte per garantir que "guanyi qui guanyi el 20-D Espanya ni es toca ni es trenca".

Segons Rivera, davant el pacte entre Junts pel Sí i la CUP per encetar de seguida el camí de la independència catalana, cal que es garanteixi que Espanya "no és negociable" i no és una nació divisible. Diu que si pot "estendre" la seva proposta de pacte per Espanya a més partits serà "millor", però que aquests partits hauran de garantir que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol i no es podrà governar "de la mà de els que volen trencar Espanya".

El pacte per Espanya que Rivera proposa conté cinc punts, entre els quals ha destacat el no tocar l'article 1 de la Constitució, relatiu al fet que la sobirania resideix en els ciutadans, i ha incidit que no vol una Espanya trencada, ni amb fronteres entre espanyols.

Ciutadans té previst presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional per "vulneració" de drets humans abans del debat al Parlament català sobre la declaració d'inici del procés cap a la independència, i ha instat el govern central a interposar-ne un altre d'inconstitucionalitat, que suposaria la seva suspensió immediata. També ha registrat una proposta de resolució en la qual sol·licita als serveis jurídics de la cambra catalana un informe en el qual es pronunciïn sobre l'adequació de la declaració al marc constitucional i estatutari vigent.

Pel que fa al líder de Podem, Pablo Iglesias, presentarà a Rajoy la seva proposta per aconseguir cinc grans acords que blindin cinc temes a la Constitució: el dret a decidir, un nou sistema electoral, els drets socials, la independència judicial i mesures anticorrupció.

Segons fonts de Podem, Iglesias explicarà al cap de govern que cal "construir ponts i no aixecar murs". Primer Rajoy només va parlar de Catalunya amb Sánchez i Rivera, però Iglesias li va reprotxar que el deixés de banda i va recordar a Rajoy que "la democràcia consisteix" a dialogar no amb qui pensa igual, "sinó diferent", tot defensant que Podem és la "millor garantia de la unitat d'Espanya" pel seu reconeixement de la plurinacionalitat des del diàleg amb totes les forces polítiques. Ahir, Podem va celebrar el que va interpretar com una "rectificació" de Rajoy.

Els que no estan contents són Izquierda Unida i UPyD, partits amb representació a les Corts ara dissoltes, que han criticat Rajoy, per no haver-los convocat com a Sán-chez i Iglesias. El coordinador federal d'IU, Cayo Lara, ha enviat una carta a Rajoy en què atribueix al president del govern "certa improvisació" a l'hora d'afrontar el desafiament sobiranista català.

Per la seva banda, el portaveu d'UPyD, Andrés Herzog, ha criticat Rajoy per menysprear, al seu parer, els 1,2 milions de ciutadans que van votar UPyD a les últimes generals. "Esperant la trucada de Rajoy, que no és a mi, sinó als 1,2 milions que van votar UPyD a les eleccions", ha escrit Herzog al seu compte de Twitter.