CDC i ERC van confirmar que es presentaran per separat a les eleccions generals en considerar que així "eixamplaran" l'oferta sobiranista, encara que compartiran una part del programa electoral per garantir la "unitat d'acció" en defensa del procés independentista a les Corts Generals.

A l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, el coordinador nacional de CDC, Josep Rull, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, van presentar l'acord per concórrer el 20-D amb llistes separades, al Congrés i al Senat, la qual cosa van justificar perquè, a diferència del 27-S, no pretenen convertir els comicis generals en un plebiscit.

Així, els dos principals partits independentistes eviten reeditar la llista de Junts pel Sí amb la finalitat, segons Rull i Rovira, d'"eixamplar" i "maximitzar" l'espai electoral independentista, cadascun des de la seva "posició ideològica", en uns comicis on no concorrerà la CUP. Els dos dirigents va evitar confirmar si Joan Tardà (ERC) i Francesc Homs (CDC) seran els respectius caps de llista, per respecte als procediments interns per escollir als candidats.

Rull i Rovira sí que van avançar que s'elaborarà un manifest sobre el full de ruta independentista, al qual es podran adherir altres forces i entitats i que serà l'únic punt en comú entre CDC i ERC en els seus programes per al 20-D.

Segons Rull, el text programàtic serà "coherent" amb la proposta de resolució parlamentària independentista acordada per Junts pel Sí i la CUP, que ha dit que va ser avalada per "unanimitat" diumenge passat pel comitè de direcció de CDC. El punt compartit inclourà el rebuig al Tribunal Constitucional que conté la resolució: "La voluntat del poble no és esmenable per cap tribunal, el que defensem aquí ho defensarem a Madrid", va apuntar Rull. Rull va defensar tenir presència a Madrid perquè creu que s'han d'"utilitzar tots els mecanismes per defensar el mandat [del passat 27-S a favor de les llistes independentistes] i Catalunya encara forma part de l'Estat espanyol".

Davant les preguntes de si ERC es distanciava de CDC pels casos de corrupció, Rovira va emfatitzar que el tema del 27-S va ser una "coalició extraordinària" per obtenir un mandat democràtic a favor d'iniciar un procés sobiranista.

La republicana va apuntar que la corrupció no ha influït ni per sumar-se a CDC el 27-S ni per concórrer en solitari el 20-D, encara que ERC vol acabar amb aquesta xacra: "Volem un país net de corrupció, seguirem treballant en aquesta línia", va assenyalar.

La republicana va posar en valor que CDC i ERC hagin anunciat les candidatures per separat en una roda de premsa conjunta, per demostrar que encara és un moment "extraordinari", i va deixar clar que això no afecta a JxSí al Parlament.

També CDC i ERC, els dirigents de les quals -sense Artur Mas ni Oriol Junqueras- s'han reunit abans de la conferència de premsa a les instal·lacions modernistes de l'Hospital de Sant Pau, es comprometen que els seus grups en Congrés i Senat tinguin una "acció coordinada" pel que fa al procés independentista.

Sobre als candidats, Rovira no va concretar noms perquè es determinaran les llistes al Consell Nacional republicà el 7 de novembre. Precisament ahir, el membre de Súmate Gabriel Rufián va deixar el secretariat de l'ANC, pas previ per poder-se presentar a les elecions. Rufián podria fer tàndem amb Tardà, encara que el primer estaria més ben posicionat. Rull tampoc no va confirmar Francesc Homs com a cartell al·legant que es definirà al Consell Nacional convergent el 14 de novembre.