El ple de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, integrat per 18 magistrats, ha decidit apartar els magistrats Enrique López i Concepción Espejel del tribunal del cas Gürtel davant els dubtes de la imparcialitat de tots dos per jutjar aquests fets per la seva afinitat ideològica amb el PP.

En el cas de Espejel la decisió va ser adoptada per 10 vots a favor enfront de 8, mentre que la recusació de López ha tingut una majoria més àmplia: 14 magistrats a favor i 4 en contra.

Els dos magistrats també estaven recusats en el cas dels papers de Bárcenas sobre la caixa B del PP, i davant la decisió del ple, que ha vist dubtes de la seva imparcialitat pels vincles de tots dos amb el PP, tot indica que tampoc no podran jutjar aquesta causa.

L'acord, que no es pot recórrer, va ser adoptat en la reunió d'una mica més de tres hores que van mantenir els 18 magistrats que integren el ple i que abans de votar van escoltar els arguments dels dos ponents, Ramon Sáez Valcárcel (per López) i Clara Bayarri (per Espejel), que van informar a favor de les recusacions.

Així, i en prosperar les recusacions de les acusacions de l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa i PSOE, el tribunal que jutjarà el cas Gürtel per fets de la Primera Època (1999-2005) estarà integrat per Ángel Hurtado , que substitueix López com a ponent i a Espejel com a president; Julio de Diego i José Ricardo de Prada, aquest últim de tendència progressista. Abans que Sáez Valcárcel i Bayarri emetessin els seus dictàmens a favor de les recusacions, la Fiscalia Anticorrupció ja va considerar acreditats els dubtes sobre la imparcialitat de López i Espejel per jutjar Gürtel pels seus vincles amb el PP. En els seus informes les fiscals de Gürtel, Concha Sabadell i Concha Nicolau, van considerar avalada la relació d'ambdós amb el PP i van demanar al ple que valorés si "un observador objectiu tindria raons per a dubtar de la imparcialitat" dels magistrats.