El Parlament va rebutjar ahir per segona vegada en només tres dies investir Artur Mas, que només va rebre l'aval dels 62 diputats de Junts pel Sí, davant del no de la resta. La CUP inclosa, perquè res del que va proposar des de la tribuna el President en funcions va estovar la formació de l'esquerra radical, que va tornar a impedir (aquest cop només els calien dos vots a favor i vuit abstencions) que Mas renovés ahir mateix la presidència. Amb tot, la CUP va deixar oberta la porta a un acord, després d'apreciar un acostament amb l'última oferta del President.

La d'ahir va ser la primera vegada des del restabliment de la democràcia que el candidat a la presidència no aconseguia ser investit ni en primera ni en segona votació. De fet, només tres vegades el President català havia hagut d'esperar a la segona votació per poder ser investit: Jordi Pujol el 1980 i el 1995 i Artur Mas el 2010.

Al final de la votació, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va anunciar que obrirà una nova ronda de consultes parlamentàries abans de formular una nova proposta de candidat a la investidura.

Les ofertes de Mas

Durant el discurs que va obrir la sessió, Mas va desplegar un ampli ventall d'ofertes per seduir la CUP.

En primer lloc, el que ja es va apuntar a la reunió de dimecres per les cúpules de JxS i la CUP: un govern presidit per ell però amb tres grans àrees compartides -economia i ocupació, afers estrangers, institucionals i de la transparència i, finalment, estat del benestar- encapçalades per Oriol Junqueras, Raül Romeva i Neus Munté. Mas va remarcar que seria una presidència "amb totes les seves funcions però compartides" amb tres persones, que al seu torn es repartirien la coordinació de 15 departaments.

D'altra banda, Mas va proposar sotmetre's d'aquí a deu mesos a una qüestió de confiança davant el Parlament, en la qual els 135 diputats podrien acabar obligant a investir un altre President. El President català en funcions va remarcar que tant la direcció de Govern "compartida" com la qüestió de confiança en el termini de 10 mesos són "gestos significatius rellevants que no desnaturalitzen en absolut la presidència de la Generalitat". Mas va dir [a la CUP] que la voluntat d'acord s'ha de demostrar "no només per amb discursos sinó per la via dels fets" i que per assolir un pacte "les posicions s'han de moure", alhora que va apel·lar a evitar que s'instal·li entre els partits independentistes el mateix "immobilisme" que ha provocat que "es podreixi" la relació amb l'Estat.

Tot i els oferiments, el president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, va justificar que el seu grup tornaria a votar "un no tranquil", encara que va valorar el seu últim "moviment", que deixa "a tocar" l'acord. "És un no tranquil -va precisar-, ni s'acaba ni s'esgota aquest matí, és fruit de les nostres promeses electorals però no només això" i "ens estimula a anar més lluny, no és un no enrocat". "Els arguments -va afegir- són els mateixos que els de l'altre dia però també diem que no als nous arguments posats a sobre de la taula, els quals no obstant això valorem positivament com un moviment".

Baños, que va voler deixar clar que "no som la crossa ni la frontissa de ningú, creiem que tenim un paper molt més constructiu, i hem dit que preferim ser una molla", per "fer les coses ben fetes".

En la rèplica, Mas va coincidir amb Baños que les eleccions anticipades no són el millor escenari però, tot i això, va avisar que "sempre són una opció" i que no s'ha de "denigrar" mai perquè significa tornar a donar la veu als ciutadans.

Mas va situar en "els propers dies" el límit per continuar negociant i va considerar que el termini no hauria d'anar tan lluny com al gener, tal com estableix la llei.